Izvor:
26.01.2018 u 22:50
0

NAJBOLJA PREVENCIJA: Zdrav život smanjuje oboljevanje od raka!

Ako ste za Novu godinu odlučili da živite zdravo, možda će vas ovo dodatno motivisati da svoju odluku i sprovedete. Obimno istraživanje na više od pola miliona ispitanika pokazalo je da zdrav životni stil smanjuje rizik od raka za minimum 33%.

Nova godina je odličan trenutak da odlučimo da živimo zdravo, ali nažalost, često takve odluke ne traju. Do kraja januara i najbolje namere obično počinju da blede. Ipak, možda će vas ovaj tekst dodatno motivisati da istrajate u odluci da živote zdravo. Naime, nedavno istraživanje Univerziteta Kardif sprovedeno na više od 500.000 ispitanika, na osnovu podataka UK Biobank, bilo je prvo koje je neodređen pojam "koristi od zdravog života" prevelo u konkretne naučne dokaze i statističke rezultate.
Istraživači su sortirali podatke dobijene iz baze podataka UK Biobank da bi identifikovali zdrave obrasce ponašanja. U njih spadaju, pored ostalog: biti nepušač, održati poželjnu telesni težinu (nizak BMI), redovno fizički vežbati, ograničiti unos alkohola i jesti zdravu hranu. Potom su istraživači uporedili kako ovi obrasci ponašanja utiču na rizik od obolevanja od raka tokom nekoliko godina.
Zaključak je bio sledeći: uzeti zajedno, zdravi obrasci ponašanja (koji bi se mogli nazvati "zdrav način života"), dovode do ukupnog smanjenja rizika obolevanja od raka za jednu trećinu, sa mogućnošću još većeg smanjenja smrtnosti od raka.
Svakako da ovi podaci ne bi trebalo da budu neko iznenađenje. Većina ljudi zna da zdrav način života donosi određene opšte dobrobiti, inače se ne bi ni nazivao "zdravim". A konkretna statistika glasi: svaki od navedenih elemenata zdravog načina života pojedinačno bio je povezan sa oko 8% smanjenje rizika obolevanja od raka, nezavisno od uticaja drugih oblika zdravog života. Uzeti ukupno, zdravi obrasci ponašanja uticali su na smanjenje ukupnog rizika od raka za 33%.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter