TREBA ZNATI: Kako da brzo sanirate sportsku povredu!

Kada je vreme za toplu, a kada za hladnu oblogu?

Sportski trener i stručnjak Petea Makala iz San Dijega za portal "Women's Health" je otkrio najefikasnije načine brzog saniranja sportskih povreda.

Kada pomaže topla kupka?

Iako topla kupka deluje kao savršeno rešenje nakon svakog treninga, Pete Makala ipak kaže da će kada puna vode ugodne temperature najbrže pomoći trkačima, nakon duge trke ili maratona.

Tako će umorni mišići najlakše vratiti snagu, jer, kažu istraživanja, toplina pomaže mišićima da bolje iskoriste ugljene hidrate iz organizma, potrebne za dizanje energije pa će tako ubrzati proces oporavka.

Kada pomaže termofor?

Kod hroničnih bolova u mišićima mnogi posežu za hladnim oblogama, iako je baš u toj situaciji znatno bolje koristiti termofor, jer toplina bolje podstiče cirkulaciju i deluje znatno ugodnije na bol i grčeve koji se često javljaju. Puno bolje od hladnih obloga. Termofor bi nakon treninga trebalo da držite na bolnim mišićima barem 15 do 30 minuta.

Kada pomažu hladne obloge?

Bol i sitne povrede nastale zbog udarca, posebno ako se pojave modrice i otok, najučinkovitije je sanirati hladnim oblogom, koja će najbrže ublažiti oteklinu i bol. Na isti način je najbolje sanirati uganuća i bolove u zglobovima, gležnjevima, kolenima, kukovima i laktovima, a savetuje se da u tom slučaju hladni oblog držite na bolnom mestu 30 minuta, potom se 15 minuta odmorite te opet držite još 30 minuta.

Kada pomaže ledena kupka?

Iako ne zvuči nimalo privlačno, nekoliko minuta u ledenoj kupki (s ledom) savršeno će oporaviti mišiće i udove nakon vrlo intenzivne vežbe snage. Led će u tih nekoliko minuta vašu krv doslovno poslati u središte organizma kako bi štitila, odnosno grejala vitalne organe, što znači da će se pri izlasku iz kade pune leda, krv opet, i to puno brže, vratiti u ekstremitete gde se krv prva povukla - dakle u ruke i noge, te će tako brže uticati na njihov oporavak.

 

Alo.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
09:00 Bolja zemlja
10:45 TOP SHOP
11:00 Prelo u našem sokaku
11:55 Vesti
12:05 Prelo u našem sokaku
12:55 Vesti
13:00 Prelo u našem sokaku
14:00 Vesti
14:30 Parovi - Nedeljni ručak
16:00 Ćirilica - Repriza
17:30 Telemaster
18:20 Glamur
18:55 Upoznajte Parove
21:00 Parovi - Izbacivanje
02:30 Parovi - Live