Izvor:
04.03.2018 u 14:59
0

ŠTA VAS SPREČAVA DA IZGUBITE KILOGRAME: Ovo je pravi razlog!

Ako ste na dijeti, vežbate, trudite se, ali nikako ne možete da smršate – evo koje greške vas sprečavaju da skinete masne naslage!

Mnogi treneri će reći kako se stvarni napredak događa upravo kada izađemo iz teretane. Kako biste shvatili šta radite pogrešno, donosimo vam 5 najčešćih grešaka nakon vežbanja.

1. Zaboravljate da se istegnete

Nakon vežbanja, mišići su napeti uključujući i srce, pa istezanje nikako ne bismo smeli da preskočimo. Istezanjem će popustiti napetost u mišićima i povećaće se fleksibilnost tela. Istraživanja pokazuju kako istezanje nakon vežbanja redukuje bol u mišićima koja bi se mogao pojaviti i idući dan.

2. Ne dajete vremena organizmu da se ohladi

Vežbanjem naše telo tera srce da brže radi i potrebno nam je više kiseonika kako za srce tako i za protok krvi jer je cirkulacija pojačana. Zato nije preporučljivo da odmah nakon vežbanja legnemo i odmaramo se. Umesto da se odjednom "ugasite", smirite tempo vežbanja npr. lagano hodajući na traci kako bi vam se smirili otkucaji srca. Ukoliko ipak naglo prestanete sa vežbanjem, dok su otkucaji srca najbrži, a telo treba najviše kiseonika i cirkulacija je na najjačoj brzini, moglo bi da vam se zavrti u glavi.

3. Jedete odmah nakon vežbanja

Hrana bogata proteinima pomoći će vašim mišićima da se oporave i formiraju na pravi način. Stoga bi hrana koju jedete nakon treninga trebala da sadrži proteine u kombinaciji s ugljenim hidratima poput proteinskih šejkova ili jogurta pomešanog s orašastim plodovima ili bobičastim voćem. Međutim, sa prvim obrokom trebalo bi sačekati 15 do 30 minuta nakon vežbanja.

4. Zaboravljate da dovoljno hidrirate organizam

Kako biste nadoknadili tečnost izgubljenu vežbanjem potrebno je da unosite dovoljno tečnosti. To je važno i zbog toga jer će dovoljno tečnosti da smanji mišićnu osetljivost, povećati fleksibilnost i dati vam snagu.

5. Ne spavate dovoljno

Još jedna bitna stavka koju često zanemarimo nakon što nas ponese adrenalin vežbanja je važnost sna. Telo treba da se okrepi i dobije energiju kako bi izgradilo mišiće. Ako ne spavate dovoljno to je na jedan način kao da kažnjavate sami svoje telo.

Lepaisrecna.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter