Izvor:
31.05.2018 u 21:05
0

ZDRAV ŽIVOTNI STIL: Brži korak, duži život!

Brzina hoda ne ukazuje samo na nečiju kondiciju i fizičku spremnost, nego utiče na zdravlje srca i dužinu života, ukazuje novo istraživanje.

Trogodišnje proučavanje obavljeno u Italiji, na Univerzitetu Ferara, ukazalo je da je brži korak povezan sa boljim kardiovaskularnim zdravljem. Istraživači su uključili 1078 učesnika koji su imali kardiovaskularne probleme: ili visok pritisak, ili oboljenje koronarnih arterija ili oboljenje srčanih zalistaka. Da bi odredili tempo njihovog hoda, na početku su istraživači od učesnika tražili da hodaju 1 km po traci, tako da su učesnici klasifikovani u tri grupe:

1. Spori hodači – brzina hoda 2,6 km/h.
2. Srednje brzi hodači – brzina hoda 3,9 km/h
3. Brzi hodači – prosečna brzina hoda 5,1 km/h

Nakon testiranja, bilo je 359 sporih hodača, 362 srednjih i 357 brzih hodača. Tokom naredne 3 godine Nacionalna zdravstvena služba tog italijanskog regiona je pratila sve ispitanike, kako bi sakupila informacije o tome da li su bolnički lečeni, iz bilo kojeg uzroka. Nakon 3 godine se pokazalo da je tokom tog perioda među sporim hodačima 51% završilo u bolnici bar jedanput, među srednje brzim taj procenat je bio 44%, a među brzim hodačima 31% (ne treba da se zaboravi da se radilo o ljudima koji već imaju neki oblik srčanog oboljenja).
Zaključak je bio da svaki kilometar na sat brže hodanje dovodi do otprilike 19% smanjenja šanse da se dospe u bolnicu tokom perioda od 3 godine.
Istraživači su napisali da je njihovo mišljenje da svako, bez obzira na godine, može imati koristi od redovnih šetnji brzim tempom. I ovo je još jednom potvrdilo da redovne šetnje donose više zdravstvenih dobrobiti, pogotovo kada se brzina hodanja poveća.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter