Izvor:
05.06.2018 u 14:27
0

Meditacija uravnotežuje osećanja!

To važi čak i ako po prirodi niste osoba koja se odlikuje izraženom svesnom pažnjom i emocionalnom kontrolom, ukazuje novo istraživanje Državnog univerziteta Mičigen.

Naše otkriće dokazuje ne samo da meditacija poboljšava emocionalno zdravlje”, napisao je vođa ovog interesantnog istraživanja, Janli Jin, “već i to da ljudi mogu da steknu osobinu svesne pažnje čak i ako po prirodi nisu takvi. Potrebno je samo malo vežbe”.
Učesnici ovog istraživanja su meditirali prvi put u životu. Odmah potom su ih istraživači zamolili da pogledaju nekoliko slika uznemirujućeg karaktera. Potom je merena njihova moždana aktivnost, na osnovu čega su istraživači dobili objektivne pokazatelje njihove reakcije.
Istraživači su od 68 učesnika nasumice izabrali one koji će vežbati 18 minuta vođene meditacije. Druga, kontrolna grupa je umesto toga slušala uputstva o učenju stranih jezika. Nakon toga, obema grupama prikazane su ružne slike (npr. okrvavljena tela), a potom je snimljena njihova moždana aktivnost.
Iako su učesnici koji su meditirali to radili po prvi put u životu, a nisu po prirodi spadali u osobe sa dobrom emocionalnom kontrolom, merenja moždane aktivnosti su utvrdila da su oni pokazali isto tako dobru sposobnost regulacije osećanja kao i osobe koje su po prirodi veoma svesne i sposobne za kontrolu emocija. Drugim rečima, “emocionalni mozak” meditanata-početnika se oporavio vrlo brzo nakon što su gledali uznemirujuće fotografije, tj. suštinski je uspeo da održi negativna osećanja pod kontrolom.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter