Izvor:
30.06.2018 u 14:04
0

ZA ZDRAVO TELO: Četiri važna razloga zbog kojih ne smete da preskačete vežbe za noge!

Mišići nogu su među najvećim u našem telu i vežbajući ih značajno utičemo na metabolizamnašeg tela. Vežbe koje aktiviraju mišiće nogu, stimulišu oslobađanje hormona rasta u našem telu i tako dobijamo na mišićnoj masi. Trening programi za noge će vam pomoći da poboljšate svoje sposobnosti prilikom rada kardiovaskularnih vežbi i vežbi sa tegovima, jer snažne noge pružaju veću izdržljivost i snagu jezgra.

METABOLIZAM

Aerobne forme treninga nogu kao što su trčanje, pešačenje i vožnja bicikla, ne samo da generalno unapređuju vaše zdravlje, već podstiču mišiće donjeg dela tela ka većem rastu. Taj mišićni rast zatim unapređuje vaš metabolizam, jer mišićno tkivo ima veće energetske zahteve od masti. Tako ćete regulisati svoju telesnu težinu i poboljšati rad kardiovaskularnog sistema.

SNAGA

Vežbe koje uključuju i one za noge pomažu da povećamo i zadržimo gustinu kostiju. To između ostalog pomaže u sprečavanju nastanka osteoporoze. Jačanjem mišića nogu spriječićemo dodatni pritisak na naše kosti i zglobove. Najbolje vežbe da to ostvarite su standardi poput čučnja, nožnog pregiba i leg presa. Dodavanjem težina vremenom povećavamo otpor i postavljamo bazu za dodatni mišićni rast.

SMANJIĆETE RIZIK OD POVREDE

Pored već navedenih benefita treninga za noge, vežbe za ovaj deo tela mogu značajno da smanje rizik od nastanka povreda. Stavljanjem akcenta na samo jedan mišić u izolacionim vežbama izložićete mišiće, tetive, ligamente i kosti većem stresu. Uz pomoć vežbi za noge stvorićete neophodni balans između gornjeg i donjeg dela tela i kreirati kvalitetniji mišićni sklad u telu.

SNAGA SREDNJEG DIJELA TIJELA

Termin “core fitness” odnosi se na snagu mišićnih grupa u srednjem delu tela, poznatijem po nazivu jezgro (core). Jačanjem nogu kroz standardne treninge unapredićete sposobnost da dižete veće težine i da budete fleksibilniji. Prema podacima sa Univerziteta Prinston, utvrđeno je da treninzi za noge uključujući istezanje zadnje lože, fleksije kuka i gluteusa itekako utiču i na snagu kora.

Izvor: kolektiv.me
Foto: Dijeta i zdravlje

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter