Izvor:
25.07.2018 u 16:53
0

PLANIRATE DA SMRŠATE? Nikako nemojte jesti ovo voće!

Ono što ga čini odličnim je to što se lako prenosi, bogato je vlaknima i hranljivim materijama i daje nam širok spektar izbora jer nam je danas dostupno mnogo različitih vrsta voća.

Koliko god da je zdravo, voće je veoma bogato šećerom, a iako je reč o prirodnom šećeru, ono može da osujeti vaše planove da smršate. Ne savetujemo vam da izbacite voće u potpunosti iz ishrane, već da ograničite porcije koje jedete.

– Preporučujem svima koji žele da smršaju da uvek imaju na umu veličinu porcija koje konzumiraju. Prava količina ili veličina porcije jeste jedna šaka voća, ili jedna jabuka, jedna breskva, jedna šolja voća ako je u pitanju lubenica ili ananas i 15 do 17 komada ako je u pitanju grožđe ili trešnje. Što se tiče banane, preporučuje se pola veće banane u porciji – savetuje Eliza Savaž regostrovani dijetetičar.

Ukoliko želite da smanjite unos šećera kako biste brže i efikasnije smršali, onda se držite podalje od sledećih vrsta voća i poslušajte savete nutricionista koji predlažu da ovo voće zamenite malinama, borovnicama ili jabukama koje su bogate vlaknima.

Konzervirano voće sa dodatim šećerom

Ovo voće može da bude idealno za vašu dijetu i zdravu ishranu, ali samo ako nije pakovano u sirupu koji sadrži dodatni šećer. Birajte ono koje je konzervirano u vodi ili sopstvenom soku.

Suvo voće

Male količine suvog voća mogu da budu odlična užina bogata vlaknima i proteinima, ali jedenje mnogo semenski pogotovo oraha može da vas ugoji. Suvo voće je kaloričnije od svežeg jer sadrži mnogo više šećera u porciji. Sveže voće sadrži više vode koja nas drži sitima i uvek je bolje odlučiti se za sveže voće nego za sušeno.

Smutiji od voća

Moguće je da pijete smutije i mršavite, ali morate da pazite na vrstu smutija koji spremate. Smutiji koji se kupuju u prodavnicama su obično puni šećera, pa se pre odlučite da sami napravite smuti kod kuće. Uzmite jednu šolju voća, dodajte malo zeleniša i protein u prahu i dodajte nezaslađeno bademovo mleko kako biste dobili savršeni smuti.

Banana

Iako je veoma zdravo, za mršavljenje je ovo voće veoma loše i nikako nije dobar izbor ako ste na dijeti. Veća banana ima 17 grama šećera u sebi i čak 120 kalorija.

Ananas

Obavezno obratite pažnju kada je u pitanju ananas jer ima 17 grama šećera po jednoj porciji zbog čega može da vam oteža put do idealne linije.

Mango

Odličnog je ukusa, ali sadrži oko 22 grama šećera u jednoj porciji. Nije dobar izbor ako želite da smršate.

Grožđe

Ukoliko ste na dijeti ograničite veličinu porcije grožđa koju jedete jer grožđe sadrži čak 16 grama šećera u jednoj porciji.

Lubenica

Ovo voće je veoma bogato vodom, ali pored toga u jednoj kriški lubenice krije se i do 17 grama šećera.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter