Izvor:
28.07.2018 u 07:22
0

NEVEROVATNO KORISNO: Namirnica koje smanjuju holesterol! (FOTO)

Kako da smanjite loš holesterol, a da povećate dobar? Kako biste izbegli lekove i dodatke ishrani, potrebno je da u svoj jelovnik uključite što više preporučenih namirnica: žitarice, ribe i jabuke koje će napraviti prirodnu ravnotežu poželjnih i nepoželjnih holesterola.

Holesterol je na lošem glasu, ali treba imati na umu da je našem telu ipak potrebna određena doza holesterola. Supstanca nalik vosku putuje našim venama i pomaže proizvodnji određenih hormona i vitamina D.

Naš organizam sam reguliše taj proces i proizvodi tačno onoliko holesterola koliko mu je neophodno. Naše svakodnevne odluke o tome što ćemo jesti doprinose povećanju nivoa holesterola.

Kada holesterol previše naraste, u problemu smo jer on vodi ka srčanim oboljenjima.

Kada smatramo da je holesterol previsok?

Postoji nekoliko važnih pokazatelja na koje vaš lekar mora da obrati pažnju:

– ukupni holesterol

– LDL ili ‘štetni’ holesterol – ovaj holesterol najviše doprinosi stvaranju naslaga u arterijama

– HDL ili ‘dobri’ holesterol – ovaj holesterol čisti arterije

– trigliceridi – vrsta masnoća u krvi

Normalan nivo holesterola je ispod 200 miligrama po decilitru krvi. LDL holesterol trebao bi biti ispod 100 mg, a poželjni HDL je iznad 60 mg. Optimalni nivo triglicerida je ispod 150 mg po decilitru.

Kako su ljudi s povišenim holesterolom u opasnosti od srčanih oboljenja, važno je dovesti ga na na prihvatljiv nivo. Ako je nivo holesterola visok, jedna od mogućnosti su lekovi ili dodaci koji smanjuju holesterol. Drugo rešenje su promene u stilu života: smanjivanje telesne težine, vežbanje, promene u ishrani koje smanjuju prisutnost namirnica s viškom holesterola.

Mnogo je namirnica koje su izrazito korisne:

Žitarice

Ako govorimo o zdravlju srca, ne možemo da ne preporučimo zobene obroke, ali i druge žitarice, kao što je ječam. Žitarice su pune vlakana, održavaju sitost duže vreme i smanjuje potrebu za međuobrokom.

Ali nije samo stvar u tome da vas vlakna održavaju vitkima. Topljiva vlakna, vrsta koja telo može probaviti, smanjuju nivo holesterola koju smo apsorbovali.

Riba

Nemasne ribe značajno smanjuju nivo holesterola. Najpre, kada jedete ribu, ne jedete meso, koje je značajan izvor LDL holesterola. Zatim, ribe kao što su losos, sardine i tuna imaju visoki postotak omega-3 masnih kiselina, koje smanjuju nivo triglicerida.

Orašasti plodovi

Ubacite ih u salate, dodajte ih zobenim pahuljicama, grickajte ih kad ogladnite između obroka. Kao što potvrđuju mnoge studije, svaki orašasti plod doprinosi smanjenju ukupnog nivoa holesterola.

Maslinovo ulje

Zamena zasićenih masnoća, koje nalazimo u maslacu, nezasićenim koje se nalaze u uljima svakako je dobra ideja – i za širinu vašeg struka i za vaše srce. Na taj način možete da smanjite holesterol, a korišćenje maslinovog ulja pritom podiže nivo ‘dobrog’ HDL holesterola.

Jabuke

Jabuka prosečne veličine sadrži oko 4 grama vlakana koji smanjuju LDL, ili oko 17 posto poželjnog dnevnog unosa. Jedna jabuka dnevno poštedeće vas odlazaka kardiologu!

Jagode

Jagode obiluju pektinom, topljivim vlaknima koja smanjuju LDL. Nedavna studija utvrdila je da obogaćenje ishrane za zdravlje srca jagodama ima isti učinak kao da jedete žitarice – pritom su i neverovatno ukusne!

Izvor: Kurir
Foto: Instagram/julia_vins, Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter