Izvor:
30.07.2018 u 07:09
0

ČUDOTVORNA VOĆKA: Jedite 100 grama malina dnevno i ne mislite na bolest!

Osim što jača organizam i štiti ga od virusa, ova voćka pomaže kod regulisanja telesne težine, kardiovaskularnog i probavnog sistema, visoke temperature i bolnih menstruacija…

Malina je zeljasta biljka iz porodice ruža. Potiče iz Azije, odakle su je Rimljani preneli u Evropu. Dugo se koristila samo za jelo, međutim već u srednjem veku utvrđena su njena lekovita svojstva. Plod maline ima višestruku namenu, a pored toga što se koristi svež, jede se i tokom zime jer može da se zamrzava. Sušeno voće, džem, pekmez, čaj, sok i sirup samo su neki od proizvoda koji se dobijaju njenom preradom. Bogata je vitaminima C, B, E i K, kao i fruktozom, bioflavonoidima, kalijumom, biljnim vlaknima, belančevinama, glukozom, eteričnim uljima, limunskom, salicilnom, eleginskom i jabučnom kiselinom, pektinom, pentozom, pentozanom, proteinima, saharozom, taninom i folnom kiselinom. U 100 g svežeg ploda ima otprilike 52 kalorije.

Održava vitkost i čisti krvne sudove

Osim što je niskokalorična, malina obiluje vlaknima, nužnim za pravilan rad creva, ali i ketonima, takozvanim regulatorima šećera u krvi. Oni ubrzavaju metabolizam sprečavajući taloženje masti u organizmu i nastanak gojaznosti. Pravi lek, zapravo, nalazi se u listovima maline koji služe za ispiranje usta, borbu protiv virusa i lečenje probavnog sistema. Uporedo s tim, oni povoljno deluju i na srce, krvne sudove i imuni sistem, a pomažu i u borbi protiv tumora. Prema jednom američkom istraživanju, redovnom konzumacijom malina mogu se ublažiti i artritisna stanja i ojačati zglobovi.

Čaj od maline

Veruje se da čaj od maline vrlo povoljno utiče na zdravlje materice te se od davnina koristi protiv menstrualnih tegoba i neplodnosti, a kako se u 100 g maline nalazi oko 44 odsto vitamina C, preporučuje i kod prehlade, jačanja organizma, snižavanja temperature, upale grla, kašlja, dijareje, hemoroida i kožnih bolesti. Priprema se veoma lako: kašiku suvih listova prelijte sa 2,5 dl vrele vode i ostavite da odstoji.

Malina u kozmetici

Ekstrakti dobijeni preradom malina često se koriste za hidrataciju, dok se od semenki čileanske maline dobija ulje bogato esencijalnim masnim kiselinama, po svom sastavu srodnim prirodnoj masnoći ljudske kože. Osim toga, ovo ulje odlično je sredstvo za zaštitu kože tokom sunčanih, letnjih dana.
Mešanjem izgnječenih malina s kašičicom meda i decilitrom mleka dobićete masku za osetljivu i suvu kožu. Nanesite je tupferom i nekoliko minuta masirajte, a potom isperite toplom vodom. Ukoliko tokom prvog puta ne iskoristite sve, mleko možete čuvati u frižideru najviše četiri-pet dana. Elaginska kiselina iz maline sprečiće propadanje kolagena i usporiti starenje kože. Jednako dobro malina utiče i na zdravlje kose. Naime, folna kiselina u njoj stvara crvena krvna zrnca koja vlasima obezbeđuju kiseonik, a samim tim i jačinu, sjaj i brži rast.

Savet plus

Pored neodoljivog ukusa, maline su prave antioksidantske bombe, zato dan započnite zdravim smutijem od, tri četvrtine šolje smrzutih malina, tri četvrtine šolje nemasnog mleka, pola banane, kašike putera od kikirikija i kašike meda.

Poznata ličnost

Glumica Kameron Dijaz pre koju godinu proglašena je najlepšom damom Holivuda, a kako bi tu titulu ponosno sačuvala, bar jednom nedeljno svoje lice osvežava maskom od malina, meda i mleka…

Recepti

Torta s piškotama i malinama

Sastojci

5 pakovanja piškota
11 dl kisele pavlake
18 kašika šećera
400 g malina

Za ukrašavanje:
2 dl slatke pavlake

Priprema

U posudu stavite kiselu pavlaku i šećer, pa ih izmešajte žicom. Mutite par minuta tek da se sastojci dobro izmešaju. Na dno suda, u kom je folija, stavite par kašika fila od kisele pavlake, razmažite ga tanko po foliji, pa složite prvi red piškota da prekrijete dno. Zatim i gornji sloj piškota premažite filom od kisele pavlake i tako složite jedan po jedan red dok ne potrošite sve piškote i kiselu pavlaku. Alufolijom zatvorite tepsiju i ostavite 24 časa u frižideru. Sutradan skinite foliju, pa tortu prevrnite na tacnu za služenje. Premažite je umućenom slatkom pavlakom i ukrasite po želji.

Salata s malinama

Sastojci

200 g listova rukole
200 g listova bebi-spanaća
100 g oraha
30 g plavog sira
300 g malina
2 kašike maslinovog ulja
sirće
2 kašičice senfa
nekoliko listova svežeg bosiljka
so, biber

Priprema

Za početak, od senfa, maslinovog ulja, malo sirćeta, soli i bibera napravite dresing i prelijte ga po prethodno opranim listovima rukole i spanaća. Dodajte im maline, plavi sir i blago prepečene orahe, a za sam kraj, salatu ukrasite listovima svežeg bosiljka.

Izvor: Story
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter