Izvor:
29.08.2018 u 11:01
0

Ova namirnica je melem za oči i čuvar vašeg tela!

Blitvu treba jesti u što većim količinama jer je istinski melem za telo, naglašavaju zagovornici narodne medicine, a često potvrđuju i zvanična istraživanja. Ona, pre svega, sadrži lutein i zeaksantin, karakteristične sastojke koje zovu i "vitamini za oči".

Ovi sastojci spadaju u grupu karotenoida i povoljno deluju na mrežnjaču oka, sprečavajući makularnu degeneraciju, koja je, inače, povezana sa starenjem, a u svetu predstavlja najčešći uzrok slepila. Istovremeno, blagotvorni su i za ćelije epitela koji je odgovoran za dobar vid.

Osim što čuva vid, lutein koži pruža i zaštitu od UV zraka. Analize su, inače, pokazale da lice sadrži najveće koncentracije luteina u odnosu na celo telo, jer je najviše i izloženo suncu.

U narodnoj medicini listovi blitve koriste se za oblaganje rana i čireva, a čorbice se daju onima koji boluju od upale bešike i bubrega. Obarena blitva sa naseckanim belim lukom koristi se kao antibiotik, a ako se doda i peršun, pospešuje izlučivanje mokraće i čisti krv.

novosti.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter