Izvor:
31.08.2018 u 13:21
0

ELIKSIR ZDRAVLJA: Novi dokaz o korisnosti kokosovog ulja!

Iako dosad više od 100 naučnih istraživanja potkrepljuje koristi od kokosovog ulja, povremeno se javljaju i suprotna mišljenja. Da bi razrešio kontroverzu, popularni dr Majkl Mosli je u saradnji sa Univerzitetom Kembridž organizovao eksperiment za javnost, a evo kakvi su bili rezultati.

Dosadašnja istraživanja sugerišu da kokosovo ulje smanjuje riizik od srčanih oboljenja, smanjujući nivo holesterola. Međutim, kokosovo ulje je 92% zasićena masnoća, a do skoro se verovalo da su zasićene masti štetne za zdravlje srca. Da bi se razrešila kontroverza, sproveden je sledeći eksperiment.
Istraživački tim je angažovao 100 dobrovoljaca – sve starije od 50 godina. Pre i posle eksperimenta izmereni su: težina, visina, obim struka, telesna masnoća, krvni pritisak i nivo holesterola. Potom su istraživači podelili učesnike u tri grupe, za eksperiment koji je trajao ukupno četiri nedelje.
Jedna grupa je tokom tog perioda svakog dana jela oko 50g, ili oko dve kašike kokosovvog ulja. Druga grupa je svakodnevno jela 50g maslinovog ulja. Treća grupa je svakodnevno jela 50g putera.
Rezultati su pokazali sledeće.
Grupa koja je jela samo puter imala je oko 10% povećanja LDL, ili "lošeg" holesterola. Istovremeno, nivo HDL, ili "dobrog" holesterola je povećan za 5%.
Grupa koja je jela maslinovo ulje nije imala povećanja "lošeg" holesterola, ali je imala povećanja "dobrog" holesterola za 5%.
Grupa koja je jela kokosovo ulje nije imala povećanja "lošeg" holesterola, a imala je povećanje "dobrog" holesterola za 15%.
To ukazuje da kokosovo ulje povoljnije deluje na holesterol ne samo od putera, nego čak i od toliko hvaljenog maslinovog ulja.
Istraživači su takođe primetili da učesnici nisu dobili na težini, iako su jeli zasićene masti. Od njih su bili siti, tako da su u celini jeli manje.
Treba napomenuti da je ovo prvo istraživanje ove vrste sprovedeno u Engleskoj, a da rezultati uopšte nisu bili onakvi kakve su istraživači, u skladu sa važećim naučnim predrasudama, očekivali.
Prof. dr Ki-Ti Kau, sa Fakulteta za kliničku medicinu Univerziteta Kembridž, prokomenterisala je da je tako povoljno dejstvo kokosovog ulja možda posledica toga što je kokosovo ulje veoma bogato laurinskom kiselinom, koju organizam koristi na drugačiji način u poređenju sa drugim vrstama zasićenih masnoća.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter