Izvor:
16.09.2018 u 13:55
0

SPREČAVA STARENJE: Ove namirnice će vam produžiti život!

Iako se starenje kao fenomen proučava već vekovima, još uvek ne postoji sveobuhvatno objašnjenje ovog procesa. Istraživanja su pokazala da je starenje genetski određeno, ali su takođe otkriveni mehanizmi koji pomažu da se lep i mladalački izgled što duže sačuva

Iako se starenje kao fenomen proučava već vekovima, još uvek ne postoji sveobuhvatno objašnjenje ovog procesa. Istraživanja su pokazala da je starenje genetski određeno, ali su takođe otkriveni mehanizmi koji pomažu da se lep i mladalački izgled što duže sačuva

Piletina

Pileće meso je dobar izvor kompleksa vitamina B koji održavaju metabolizam dobijanja energije. Dobar je izvor selena, značajnog za hormonalni metabolizam i imunološke funkcije koji usporavaju starenje.

Krompir

Krompir obiluje vitaminima B, C i E, ali i kalijumom i folnom kiselinom, zbog čega predstavlja odličan izvor energije.

Pomorandže

Poznato je da ovo voće sadrži visok udeo C vitamina koji ubrzava metaboličke procese i potpomaže vitalnosti organizma. Ovaj jak antioksidans smanjuje starenje, različite bolesti i upale, a povećava i proizvodnju kolagena čineći naš izgled mlađim i zdravijim.

Bobičasto voće

Ukusni plodovi borovnice, jagode, kupine, maline, ribizle izuzetni su antioksidansi koji su dragoceni saveznici u borbi protiv raka i bolesti srca, poboljšavaju zdravlje kože, mišićnog tkiva i mozga. Takođe, pomažu u procesu mršavljenja, a smanjuju i rizik od dijabetesa ukoliko se jedu svakodnevno.

Brokoli

Pola šoljice prokuvanog brokolija sadrži više od dve trećine preporučene doze C vitamina, koji štiti imunološki sistem. Ovo povrće sadrži još i sulforafan, koji služi za detoksikaciju organizma i flavonoid kaempferol koji ima anti-upalna svojstva

.

Spanać

Ovo povrće sadrži petnaestak različitih flavonoidnih spojeva koji funkcionišu kao antioksidansi, a koji su veoma uspešni u borbi protiv raka. U jednoj šoljici spanaća nalazi se skoro duplo više vitamina K od preporučenog dnevnog unosa, koji je važan za zdravlje kostiju.

Žitarice

Trebalo bi koristiti žitarice od celog zrna umesto belog brašna i proizvoda od njega. Na taj način se smanjuje rizik od srčanih bolesti, raka i dijabetesa i obezbeđuje dovoljno energije za ceo dan.

Mahunarke

Povrće iz grupe mahunarki veoma je bogato antioksidansima. Snižavaju količinu holesterola u krvi i prikupljaju toksine u sistemu za varenje.

Orašasti plodovi

Lešnici, orasi, badem obiluju omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima i dobar su izvor energije. Pomažu jačanju kože, kose i noktiju, memorije i koncentracije. Smatra se da povoljno utiču na povećanje libida. Orašasti plodovi sadrže dobre masti koje smanjuju rizik od moždanog udara i srčanih oboljenja. Istraživanja su pokazala da oni koji redovno jedu kikiriki u proseku žive duže od ostalih.

Semenke lana

Lanene semenke obiluju omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, vitaminima B1, B2 i C vitaminom, gvožđem i cinkom.

Kakao

Sadrži sastojke koji su dobri za krvne sudove. Ako se uzima u razumnim granicama, deluje preventivno i protiv nastanak dijabetesa tipa 2. Osobe koje redovno piju šoljicu vrućeg kakaoa imaju zdravo srce i sjajnu kožu. Studija koja je rađena na Univerzitetu Kornel pokazuje da kakao ima više antioksidanasa od kafe, crnog vina i zelenog čaja.

Maslinovo ulje

Utiče na smanjenje rizika od bolesti srca, raka i usporava starenje mozga. Bogato je mononezasićenim mastima i antioksidansima, omogućava bolje korišćenje hranljivih materija iz hrane i dobro utiče na zdravlje kože.

Jogurt

Obiluje kalcijumom koji sprečava bolesti povezane s kostima, a sadrži i dobre bakterije kojejačaju imunološki sistem.

Crveno vino

Naučnici su otkrili da jedna čaša crvenog vina dnevno značajno usporava proces starenja. Resveratrol (sastojak krema protiv staranja) iz crnog grožđa snažan je antioksidans koji ima protivupalna i antikoagulativna svojstva. Resveratrol je vrlo efikasan i koristan sastojak u borbi protiv bolesti srca i umanjuje rizik od raka.

Zeleni čaj

Ovaj čaj smanjuje rizik od bolesti krvnog sistema i ubrzava metabolizam. Pomaže kod dijabetesa i smanjuje stres.

Izvor: Kurir
Foto: Pixabay, Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter