Izvor:
25.12.2017 u 22:11
0

IZVOR VITAMINA: Saveti za savršenu salatu!

Takozvana obrok salata predstavlja idealno jelo za one koji hoće da regulišu telesnu težinu, ali i za svakog ko iz nekog razloga ne želi ili ne može da konzumira pun, visokokaloričan obrok. Evo kako je napraviti na najbolji način.

Dodajte tamnozeleno povrće. Što je povrće tamnije, to više hranljivih sastojaka sadrži. Dakle, dodajte u salatu kelj, spanać, i naravno kupus, pošto sve ove biljke sadrže mnogo fitohemikalija, posebno sumpornih jedinjenja, koja pomažu detoksikaciji organizma i prevenciji raznih bolesti.
Dodajte zdrave masti. Ovo je neverovatno važno da bi vas salata zasitila, odnosno, da bi zaista bila pravi obrok. Dakle, dodajte u salatu avokado, orahe, bademe, lešnike ili neke jednostavne prelive od maslinovog ulja i limuna. Naravno, iako su ove masti zdrave, nemojte preterivati ni sa njima.
Isecite sastojke na krupnije komade. Što su komadi krupniji, to više morate da ih žvaćete, što upućuje poruku mozgu da jedete puno. Isecite papriku, krastavce, šargarepu na krupnije komade, a čeri paradajze ostavite cele. Za krupnije komade će vam trebati i više vremena da ih pojedete, pa ćete osećati da ste jeli više nego što je zapravo slučaj.
Dodajte kuvane integralne žitarice. Činija sirovog povrća, pogotovo zimi, nije nešto što će ostaviti utisak kao da ste pojeli ceo obrok. Zato dodajte u salatu malo kuvane kinoe, ječma, integralnog pirinča, ili kuvanog bulgura, koji se i koristi za ovakva jela sa salatom. Integralne žitarice sadrže složene ugljene hidrate, što će, uz masti i još jedan sastojak koji sledi, učiniti vašu salatu nutritivno kompletnim obrokom.
Dodajte kvalitetne proteine. Odlična ideja je da u salatu dodate i poneki komad , tofua, prženi tempeh, mladog sira ili fete.
Napravite salatu unapred. Ako nameravate da pojedete obrok salatu kao jedan od dnevnih obroka, a izgleda vam da gubite dosta vremena dok je napravite (to je malo komlikovanije nego da samo podgrejete neko polugotovo jelo) najbolje je da napravite veću količinu salate i držite je u frižideru spremnu za naredne dane. Ovakve salate mogu da se održe u frižideru i duže od tri dana.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter