Izvor:
24.09.2018 u 08:51
0

OPASNI SRPSKI RITUAL: Kafa, cigarete i rakija na prazan stomak! 

Iako razbuđuje i čini nas ornim i spremnim za akcije koje nam nameće novi dan, prva jutarnja kafa se najčešće pije na brzinu, uz obaveznu cigaretu, na prazan želudac, a često se dešava i sa konzumiranjem rakije. Iako ovi srpski rituali mogu znatno popraviti raspoloženje, saznanje o o tome šta se za to vreme dešava u ljudskom organizmu, neće Vas ohrabriti da nastavite sa starim navikama.

Jutarnja cigareta, kako pokazuju naučna istraživanja, uzrokuje viši nivo kancerogenih agenasa u krvi. Ako ste okoreli pušač, nije loše da znate da ćete odlaganjem prve cigarete, za pola sata, stvoriti manje kancegorenih agenasa, što svakako nije zamnemarljiva činjenica. k

U srpskoj tradiciji je duboko ukorenjeno verovanje da „rakija leči” i da jutarnja čašica ovog žestokog pića blagotvorno utiče na zdravlje.

Ako uz cigaretu konzumirate kafu, Vaš organizam će doživeti pravi šok, jer stimulišete lučenje hlorovodonične kiseline, što nije dobro za osobe koje su skolne gastritisu.

Dan bi trebalo da počnemo čašom vode i doručkom. Doručak niko ne bi smeo da preskoči, a kamoli da ga zameni kafom i cigaretom – ističe nutricionistkinja prof. dr Jagoda Jorga. Najbolje vreme za prvu kafu je sat vremena nakon buđenja, i po mogućstvu nakon doručka.

Izvor: blic/ happy
Foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter