OVO MORATE ZNATI: Visok nivo estrogena može može biti krivac za gojaznost!

 

Visok nivo estrogena ne znači da ste "ženstvenija" žena, već nažalost podrazumeva mogući povećani rizik visokog krvnog pritiska, cističnih jajnika, endometrioze, depresije, PMS-a i raka dojke, jajnika i bešike.

Jedan od načina putem kojih možete da primetite da je nivo estrogena visok je ako žena (i ponekad muškarci) zadržavaju višak kilaže na kukovima i srednjem delu abdomena.

Eksperti preporučuju da u slučaju povećanog nivoa estrogena, prestanete da pijete sojino mleko, bilo samo ili u kombinaciji sa kafom i žitaricama, naročito ako ga konzumirate svaki dan. Soja kao sastojak povezana je sa povećanim nivoom estrogena. 

Izgleda da određene hemikalije u hrani povećavaju estrogen, dok neke studije pokazuju da organsko veće i povrće, naročito karfiol i brokoli mogu da pomognu u regulisanju nivoa ovog hormona. 

Loše vesti su da je odricanje od alkohola ključ u snižavanju nivoa estrogena, jer jetra metabolizuje hormone, dok alkohol koji utiče na jetru, i samim tim može da utiče na proces.

Stručnjaci upozoravaju da je proces snižavanja estrogena, i gubljenja kilaže izazvane disbalansom, dugotrajan proces. Jedna od strana u kojima se promena brže primećuje jeste smanjenje bolova izazvanih menstrualnim ciklusom i PMS-om.

Stil
Foto: Arhiva 

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost