Izvor:
01.02.2018 u 21:16
0

BILJKE KAO LEK: Upotrebite ljuto na više načina!

Osim kao začin, ljuta papričica i biber se mogu koristiti i kao prirodno lekovito sredstvo, a i u razne druge svrhe u domaćinstvu, evo kako.

Protiv prehlade. Ako ste prehlađeni ili vam je začepljen nos i sinusi, zabiberite dobro supu ili jelo. Supstance koje sadrži biber nadražuju sluzokožu nosa i povećavaju proizvodnju tečnije sluzi, što pomaže da se otčepi nos, na sasvim prirodan način.
Protiv glavobolje. Kapsaicin koji sadrži ljuta papričica ublažava bol. On otupljuje neurotransmitere koji šalju signale bola u mozak. Dakle, protiv glavobolje paprika može da se upotrebi na dva načina. Prvi je da rastvorite malo ljute aleve paprike u čaši vode i popijete. Drugi je da napravite pastu od maslinovog ulja i ljute aleve paprike i utrljate u slepoočnice ili mesto koje boli.
Za zdravlje jetre. Za kapsaicin je takođe poznato da je dobar za zdravlje jetre, jer pomaže da se spreče oštećenja i propadanje jetre. Tako da možete da napravite sledeći napitak. U šolju limunade dodajte ¼ kašičice ljute papričice i kašičicu meda. Ovaj napitak možete piti svako jutru u preventivne svrhe, zdrav je za čitav organizam, ne samo za jetru.
Da osvežite boje na odeći. Ako vam je odeća izbledela, u mašinu za pranje dodajte nekoliko kašičica bibera. Ne samo da će biber osvežiti boje, već će ih učiniti trajnijim. Ako na odeći ostanu tragovi bibera kad je izvadite iz mašine, to nije nikakav problem: jednostavno ga isperete.
Da oterate mrave. I biber i ljuta papričica teraju mrave, ali je ljuta papričica efikasnija. Mravi ne podnose miris ljute papričice, pa ako hoćete da ih oterate, iseckajte nekoliko papričica i pospite time mesta gde ima mrava.
Da zaštite bilje. Ako imate problem sa štetočinama u bašti, probajte da pomešate biber i brašno u podjednakoj količini i tim prahom pospete tlo oko biljaka. Baš kao i mravi, i većina insekata i drugih vrtnih štetočina to ne voli, pa ćete ih tako oterati.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter