Izvor:
07.10.2018 u 21:36
0

REGULIŠITE PRITISAK MESOM: Uživate u hrani i pobedite hipertenziju!

Visok krvni pritisak može da ima ozbiljne zdravstvene komplikacije ako ga ne lečite.

Srčani napad i moždani udar najteže su komplikacije hipertenzije koja često bude neprimećena sve dok ne izazove veoma ozbiljne tegobe. Jedan od načina da sprečite skok pritiska ili da kontrolišete hipertenziju ako je već imate jeste da uvedete zdravu, uravnoteženu ishranu u svoj životni stil.

Da li to znači da morate da se odreknete mesa? Svakako, ne! Međutim, treba da izbegavate crvena mesa, što uključuje svinjetinu, govedinu i jagnjetinu, kao i mesne prerađevine – šunku, slaninu i kobasice. Naime, ove namirnice pune su zasićenih masti i soli, podižu holesterol a time povećavaju i rizik od infarkta i šloga.

Na jelovniku mogu da budu zastupljena posna mesa – ćuretina i piletina, a što češće treba da jedete i ribu.

Gastronomski užitak nije time izbrisan – i sarma se može saviti sa mlevenom piletinom, a ćureće šnicle odlična su zamena za masne svinjske krmenadle. Jedino, vodite računa da ne preterate sa soljenjem jela.

Izvor: Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter