ISKORISTITE SVA NJEGOVA LEKOVITA SVOJSTVA: Kako se pravilno konzumira beli luk!

 

 

 Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno delovanje belog luka, trebalo bi da ga često i pravilno konzumirate, a evo i na koji način.

 Beli luk je jedna od najmoćnijih biljaka na svetu, a zbog svojih snažnih lekovitih svojstava u u upotrebi je već hiljadu godina. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je  zaista lekovit, potvrđuju i stručnjaci.

U belom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih materija, a među njima i nekoliko antioksidansa – materija koji smanjuju trošenje i opterećenost.

 Još nije sasvim jasno kako svi sastavni delovi belog luka deluju u telu, ali zaista deluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse, kaže nutricionistkinja Mateja Mrmić.

 

 

A znate li šta je čak 100 puta snažnije od antibiotika?

 Beli luk svoja lekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu, kojim se ta biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno delovanje belog luka, trebalo bi da ga često i pravilno konzumirate.

- Pre konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podtakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.

- Svaki dan treba da pojedete najmanje tri češnja belog luka.

- Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.

- Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.

- Mnogi izbegavaju da jedu beli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posedica materija koje sadrže sumpor i koje mu daju lekovita svojstva.

- Problem neprijatnog zadaha nakon konzumacije belog luka možete rešiti žvakanjem peršunovog  lišća, zrna kafe ili komorača.

- Isprobajte i prirodni antibiotik na bazi belog luka protiv kojeg nijedna prehlada nema šanse, a zatim proverite još 5 zdravstvenih problema koje će češnjak izlečiti.

 

Izvor: YUMAM
Foto: Twiter/GloriaMagazinSrbija‏/Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost