PRAVI IZBOR: Zbog čega je integralni hleb bolji od belog!

 

Toliko puta ste čuli izraz "Integralna hrana", a možda ne znate šta suštinski znači ovaj izraz i kakva je to hrana. Kada kažemo integralna hrana, to se pre svega odnosi na žitarice i to one koje nisu prošle proces obrade, već je njihovo zrno celovito. 

Obradom zrno gubi svoju nutritivnu vrednost, što nije slučaj sa integralnim zrnom koje zadržava hranljivost, a zdravstvena korist je višestruka.

Zdravstvene koristi integralnih namirnica su  dobro varenje, redovno pražnjenje creva, sniženje nivoa lošeg holesterola. Dodatna korist integralnih namirnica jesu vitamini. Integralne namirnice imaju značajnu veću količinu vitamina B grupe koja je izuzetno važna za metabolizam ugljenih hidrata ali i za kvalitet kože i noktiju. Što se tiče mršavljenja vlakna su krucijalna za svaku dijetu, iz dva razloga.

Razlog zašto treba da jedete integralne žitarice jeste jer uspešno kontrolišu nivo šećera u krvi. Integralne žitarice sadrže više vlakana i zato duže pružaju osećaj sitosti, za razliku od belog brašna koje dovodi do naglog skoka šećera, a potom i gladi.

Umerena konzumacija

Ne bi trebalo da jedete više od 3 parčeta pravog integralnog hleba na dan. Isto važi i za integralnu testeninu – iako jeste zdravija u smislu da održava nivo šećera u krvi, sadrži vitamine B grupe, poboljšava varenje – onda i dalje ima isto kalorija kao bela testenina.

I zato, zbog svega navedenog znajte da je najzdraviji i najsigurniji način da iskoristite vlakna u dijeti (bez dodatnih kalorija) jeste da jedete voće i povrće – voće ujutru, povrće za svaki obrok.

Srbija danas
Foto: Arhiva 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost