MUŠMULA: Sva blagotvorna dejstva ovog voća!

 

Mušmula je lekovito voće koje blagotvorno deluje na ceo organizam, ali čini se da je poslednjih godina nepravedno "zapostavljena". DIVLJA kruškica (Mespilus germanica) ili mušmula u Evropi se gaji milenijumima, često se kalemi na dunju i krušku, a rađa iste godine.


Mušmula potiče iz jugozapadne Azije, odakle je prenesena u Europu, najpre na područje Grčke i Italije, a ubrzo se proširila i po celoj Evropi. 
Koristili su je pripadnici brojnih civilizacija zbog svoje lekovitosti, hiljadama godina, sve do poslednjih stotinu godina. Tada je, uvođenjem pomodnog voća, povrća i začina postala nepravedno zapostavljena. 
Izgleda da se ta situacija sada menja. Mušmula se zasluženo vraća u svakodnevne jelovnike zbog obilja hranljivih i zdravih sastojaka.  

 

Lekovito voće

Mušmula je snažno protivupalno sredstvo koje blagotvorno deluje na ceo organizam.
Stolećima se koristi za probavne tegobe - suzbija crevne i želudačne upale, eliminiše nadutost. Snažan je prirodni laksativ. Zbog svog antivirusnog i antibakterijskog delovanja, pomaže pri ublažavanju upale krajnika i disajnih puteva.
Ova voćka sadrži belančevine, ugljene hidrate, tanin, pektine, organske kiseline (jabučna, vinska, limunska). Obiluje vitaminom C, kao i vitaminima iz B grupe. Izvor je kalijuma, kalcijuma, gvožđa i magnezijuma. 
Mušmula je prirodni lek i poslastica koju možete iskoristiti na brojne načine. Od mušmule se pravi marmelada, liker i rakija.

Zreli plodovi su izvrstan laksativ i diuretik. Blagotvorno deluju na upalu želudačne sluznice, ali i na mnoge druge želudačne tegobe.
Pektin prisutan u ovom voću pomaže u snižavanju holesterola, pospešuje rad creva, sprečava zatvor i pomaže u lečenju raznih upalnih procesa u organizmu.
Zeleni plodovi nisu pogodni za konzumaciju, ali se u obliku čaja koriste za lečenje i ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba, na primer zaustavljaju dijareje i krvarenja. 
List se u lekovite svrhe sakuplja u proleće, a u obliku čaja je vrlo delotvoran u zaustavljanju krvarenja, kao i u lečenju bolesti desni i usne šupljine. 
Cvet se bere u razdoblju od maja do juna, suši se na svetlom mestu i konzumira se u obliku čaja za poboljšanje probave.  
Kora sa drveta se skida u proleće ili u jesen. U narodnoj medicini koristi se za lečenje malarije
Semenke mušmule takođe imaju lekovita svojstva. Sluz oslobođena iz semenki natopljenih vodom koristi se za pripremu obloga, koje imaju vrlo delotvorne učinke u saniranju manjih povreda na koži.
Koriste se i za eliminisanje kamena u bubregu, ali je kod ove vrste terapije potreban poseban oprez i stručan nadzor, jer semenke sadrže određeni procenat cijanovodične kiseline.  

 

 

Izvor: Mondo.rs
Foto: Instagram/pedja.filipovic.ifm

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18.10 Glamur
18:10 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:25 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live