Izvor:
17.12.2018 u 09:39
0

10 NAMIRNICA KOJE VAS UBIJAJU: Lista je predugačka! OVO izbacite iz ishrane već DANAS!

Neke od spornih namirnica pogoduju visokom pritisku, visokom holesterolu, bolestima srca, dijabetesu, Alchajmerovoj bolesti pa čak i raku. Ne zaboravite na gojaznost za koju se usko vežu anksioznost i depresija.

Paradajz iz konzerve – je skriveni izvor šećera koji kao što je poznato dovodi do povećanog rizika od gojaznosti, dijabetesa, bolesti srca pa čak i propadanja zuba. Kako bi izbegli skrivene šećere najbolje je da napravite sami sos, ali ako vam je to preambiciozno pažljivo čitajte deklaracije i birajte one s manjim udelom šećera i natrijuma.

Hamburgeri, salame, hrenovke – puni su soli, konzervansa i aditiva. Sve ove supstance mogu povećati rizik za obolijevanje od raka, srčanih bolesti, dijabetesa, a kod dece mogu uzrokovati probleme s učenjem i ponašanjem. Kako bi smanjili rizik radije kupujte meso u mesari od proverenih dobavljača nego u supermarketima, a navedene mesne prerađevine zaobilazite u širokom luku.

Biljna ulja – neka od tih ulja su GMO, a još uvek ne znamo koje su dugoročne posledice konzumacije takvih namirnica. Proverite nalepnicu i ako je ulje rafinisano, izbegavajte ga jer sadrži slobodne radikale koji mogu doprineti nastanku raka, ubrzati starenje i uzrokovati razne vrste problema. Odlučite se za zdrave alternative kao što su maslinovo ulje, kokosovo ili avokadovo ulje.

Prženi krompirići – sva hrana pržena u dubokom ulju sadrži opasnu materiju nazvanu akrilamid. Krompir nije izuzetak. Akrilamid povećava rizik od raka debelog creva, raka dojke, raka prostate i raka rektuma. Stoga izbegavajte krompiriće ili napravite zdraviju verziju kod kuće. Stavite malo maslinovog ulja na kriške krompira, posolite i ispecite urerni. Ukus je odličan.

Gotovi sosevi za salate – puni su šećera, veštačkih boja i kukuruznog sirupa koji sadrži puno fruktoze. Umesto gotovih preliva za salatu koristite limun,neko sirće u kombinaciji s maslinovim uljem.

Veštački zaslađivači – često su i gori od šećera. Veštački zaslađivač poput aspartama, notama, acesulfam kalijuma itd. Iako sadrže manje kalorija od šećera, još uvek mogu povećati rizik od dijabetesa, visokog krvnog pritiska, bolesti srca i metaboličkog sindroma. Iako je European Food Safety Authority (EFSA) donela stav da je aspartam štetan samo ako se koristi u velikim količinama, ipak je bolje zameniti ga s nekim od brojnih zdravijih alternativa belom šećeru poput agava sirupa, ksilitola i slično.

Hleb i testenina od belog brašna – belo brašno je oslobođeno prehrambenih vlakana, minerala i vitamina, a sve što dobijate su aditivi koji se koriste da bi se dobila bela boja hleba, produžio mu se rok trajanja i kako bi se lakše oblikovao. Iza toga leži rizik od dobijanja na težini, oštećenja štitne žlezde i oštećenja organa. Umesto rafinisanih jedite cele žitarice.

Energetske pločice s visoko fruktoznim kukuruznim sirupom – energetske pločice mogu biti dobre za sportiste kojima je potrebno puno energije za treninge, ali ako se ne bavite intenzivnom fizičkom aktivnošću bolje da ih izbegnete. Sadrže puno šećera i/ili visoko fruktozni kukuruzni sirup to je šećer je koji se nalazi u čak 75 posto hrane i pića koje kupujemo. Energetske pločice su u osnovi slatkiši puni kalorija, šećera i veštačkih sastojaka.

Kupovni voćni sokovi – ne verujte velikim šarenim oznakama na kojima piše da se sok sastoji od 100% voća. Komercijalni voćni sokovi uglavnom sadrže dodane šećere, boje, konzervanse i mogu izgubiti hranjivematerije tokom pasterizacije. Najsigurnije je da sami napravite sok.

Zašećerene žitarice za doručak – većina njih sadrži dodani šećer, veštačke boje, konzervanse i GMO, a hranjive materije koje su imale pre prerade oduzete su im u tom procesu. Umesto žitarica birajte ovas u koju možete dodati malo svežeg i sušenog voća i dobćete pouzdano zdrav i ukusan doručak.

Izvor:Espreso
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter