Izvor:
17.03.2019 u 08:11
0

PUNO POVRĆA I MALO MESA: Skinite 6 kilograma za mesec danas!

Fleksitarijanska dijeta predstavlja lak način da izgubite neželjene kilograme, a jedan od glavnih razloga njene popularnosti je u tome što veći deo nedelje možete da se hranite kao vegetarijanac, a da s vremena na vreme pojedete slasnu pljeskavicu.

U fleksitarijanskoj ishrani hrana se deli u pet grupa koje predstavljaju „novo meso“ – pasulj, sočivo, grašak, orasi, semenke i jaja, voće i povrće, integralne žitarice, mlečni proizvodi i šećer i začini.

Dijeta traje pet nedelja i obuhvata doručak, ručak, večeru i užinu. Slobodno birate da li ćete pratiti tačan nedeljni raspored ili ćete kombinacije praviti po sopstvenom ukusu. Jedino je bitno da se držite pravila 3–4–5, to jest za doručak morate da uneste oko 300, za ručak 400 i za večeru 500 kalorija. Svaka užina treba da sadrži 150 kako bi ukupan zbir iznosio 1.500 kalorija dnevno.

Istraživanja su pokazala da fleksitarijanci, kojima meso nije primarna namirnica u ishrani, žive u proseku 3,6 godina duže od onih koji meso jedu nekoliko puta nedeljno. Ova ishrana čuva zdravlje, pa oni koji praktikuju ovaj režim ishrane imaju 15 odsto manji rizik da obole od srčanih bolesti i dijabetesa.

Obroci se zasnivaju na biljnim, a ne na životinjskim proteinima, pa bi umesto kravljeg sira i mleka trebalo da koristite sojino mleko i tofu sir. Možete da napravite ukusne pljeskavice od krompira i povrća, kao i da pasirate grašak i pasulj. To će vas dugo držati sitima i sprečiti nadimanje stomaka koja mahunarke često izazivaju.

Ukoliko želite da pojedete meso, neka to bude barena piletina, ćuretina ili riba, ali vodite računa da u tanjiru bude više raznovrsnog povrća. Izbegavajte slatkiše i grickalice iz prodavnice i umesto njih napravite ukusne deserte sa voćem i crnom čokoladom sa minimum 70 odsto kakaoa.

Da li je skupa?

Pošto ne podrazumeva egzotične namirnice, ova dijeta spada u red jeftinijih. Važno je samo da pametno kupujete.

Da li je teška?

Ne, zato što birate da li ćete pratiti tačan nedeljni raspored ili ćete praviti kombinacije po sopstvenom ukusu. Bitno je da se držite pravila 3–4–5, koje je objašnjeno u tekstu.

JELOVNIK

Doručak

Kriška hleba od celog zrna sa puterom od kikirikija, jabuka

Ručak

Vegetarijanska pljeskavica od krompira i povrća, 150 g brokolija

Užina

100 g ananasa ili šaka oraha

Večera

150 g kuvanih pilećih grudi sa povrćem ili 100 g integralnog pirinča sa povrćem

Fleksitarijanska pljeskavica

Potrebno je

200 g rendanih tikvica, 100 g rendane šargarepe, 150 g rendanog krompira, 100 g integralnog brašna, so, biber, ½ kašičice praška za pecivo

Priprema

Tikvice iscedite od viška vode, pa im dodajte rendanu šargarepu, krompir, brašno, prašak za pecivo i začine. Od dobijene smese oblikujte pljeskavice, pa ih stavite u frižider na pola sata da se stegnu, a zatim ih pecite na malo ulja.

Izvor: Blic žena
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter