Izvor:
04.04.2019 u 07:17
0

RAJSKO POVRĆE: Paradajz u borbi protiv starenja i viška kilograma

Paradajz je sezonsko povrće čiji se plodovi ubiraju od maja do oktobra. Poreklom je iz Severne i Južne Amerike, a na evropskom kontinentu prvi put je viđen u Portugaliji i Španiji krajem 15. veka. Vremenom je postao sastavni deo mediteranske kuhinje, a na našem prostoru uzgaja se jabučar, kruškasti, sitan u grozdu, bez semenki, volovsko srce, zeleni i žuti. Zbog svoje energetske, hranljive i lekovite vrednosti, postao je omiljena salata i preliv, a zahvaljujući likopenu i vitaminu C, idealna je hrana protiv starenja. Paradajz je bogat belančevinama, beta karotenom, biljnim mastima, vitaminima A, B, C, D i K, a od minerala gvožđem, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom i fosforom. U zavidnim količinama sadrži i lutein, mineralne soli, kofeinsku, hlorogensku i ferulinsku kiselinu.

Zaštita od sunca

Crvena boja paradajza potiče od likopena, karotenoida s posebnim antioksidantnim svojstvima, koji se bori protiv slobodnih radikala i štiti kožu. Zbog toga je za vreme sunčanja poželjno jesti što više ovog kuvanog povrća. Mada je vrlo zdrav, paradajz se mora koristiti veoma dozirano. Naime, kod osoba koje pate od gorušice može da izazove bol i pečenje već oštećene sluzokože jednjaka, dok obolelima od Kronove bolesti može izazvati simptome i pogoršati zdravstveno stanje.

Za astmatičare

Istraživanja naučnika iz Sidneja pokazala su da paradajz može umanjiti učestalost astme. Praktičnu potvrdu dobili su nakon sedmodnevnog eksperimenta. Prvo su pacijentima davali hranu siromašnu antioksidantima, a zatim ekstrakte i druge proizvode od paradajza bogate likopenom. Gotovi rezultati pokazali su da paradajz reguliše problem astmatičara te je poželjno uključiti ga u njihovu redovnu ishranu.

Pomaže kod akni

Paradajz sadrži salicilnu kiselinu, koja deluje na isušivanje akni. Njegova priroda takođe pomaže u apsorpciji suvišne masnoće koju koža luči, pomažući tako da se ublaži problem s aknama. Kao dodatan bonus, on ima prirodno svojstvo posvetljavanja kože, što može pomoći da se nastali ožiljci posvetle. Dovoljno je da izgnječite zreo paradajz i namažete pulpu na osetljivo područje. Ostavite je na koži 20 do 30 minuta, a zatim isperite mlakom vodom.

Sok od paradajza

Dokazano je da je sok od paradajza vrlo delotvoran. Reguliše metabolizam, jača otpornost i odstranjuje suvišnu tečnost iz organizma, a ukoliko mu se ne dodaje so, pomaže i kod snižavanja krvnog pritiska i bolesti mokraćnih puteva. Preporučuje se i kod premora, jer krepi i čisti telo i oslobađa ga od neprijatnih mirisa. Sok smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, njegovo taloženje u krvnim sudovima, a samim tim nastanak tromboze. Takođe, podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca i pravilan rad pankreasa, zbog čega je koristan kod anemičnih osoba i dijabetičara. Ukoliko se koristi isključivo kao lek, treba piti dnevno najmanje dva decilitra.

Smanjuje raširene pore

Paradajz funkcioniše kao prirodni zatezač, koji pomaže da se koža zategne i raširene pore smanje. Stavite u posudu supenu kašiku soka od paradajza i dodajte nekoliko kapi svežeg soka od limuna. Očistite lice vodom i potom vatenim tupferom izdašno nanesite ovu smešu. Ostavite 15 minuta, isperite hladnom vodom i onda istapkajte kožu čistim mekim peškirom.

Poznata ličnost

Budući da je paradajz niskokaloričan, a da uporedo s tim ubrzava metabolizam, pevačica Džesika Simpson otkrila je da je upravo on njen saveznik kada god da sebi oduška i dobije nekoliko kilograma viška.

Savet plus

Ukoliko imate problema sa oticanjem nogu, najboji napitak za vas je slani šejk od jednog paradajza, jednog krastavca, tri lista zelene salate, šoljice i po grčkog jogurta i malo soli…

Happytv.tv
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter