Izvor:
08.04.2019 u 17:11
0

IDEJE ZA JELA SA KOPRIVAMA: Zdravo i ukusno! (RECEPT)

Danas koprivu, nažalost, mlađi naraštaji doživljavaju kao korov i nastoje da je pošto poto iskorene iz bašte ili voćnjaka. Ali, stariji o njoj imaju drugačije mišljenje – potvrdiće da je ona u prošlosti bila izuzetno cenjena te svakodnevno korišćena kao hrana, ali i lek.

Kopriva je samonikla biljka koja je rasprostranjena je u gotovo svim delovima sveta, a najčešće je nalazimo na zapuštenim i obraslim terenima.

Sadrži belančevine, masti, ugljikohidrate, flavonoide, tanin, hlorofil, karoten, lecitin, fitosterol, acetilholin te pantotensku, mravlju, sirćetnu i silicijsku kiselinu. Koren koprive sadrži velike količine gvožđa, stoga se tradicionalno koristi u lečenju anemije kao i protiv peruti u kosi, opadanja kose te za njeno jačanje.

Takođe, kopriva jača imunitet, smiruje simptome reumatizma i artritisa, pomaže kod menstrualnih bolova i predmenstrualne nadutosti, snižava krvni pritisak i šećer u krvi, pomaže kod glavobolje i nesanice, ublažava bolesti disajnih puteva, eliminiše kožne probleme, suzbija infekcije urinarnog trakta, uništava crevne parazite i podstiče laktaciju.

Zato smo za vas pripremili četiri jednostavna i brza jela u kojima ćete provereno uživati:

Pohovane koprive

Sastojci: 1 kg koprive, 2 jaja, malo brašna, malo soli

Priprema: Očistite koprive i potopite ih u vruću vodu pa ocedite. Umutite jaja i so viljuškom. Stavite struk koprive u jaja, pa uvaljajte u brašno, pa opet u jaja i pržite u vrućem ulju.

Seoska kaša sa koprivom

Sastojci: 400 g koprive, 8 kašika brašna, 8 kašike ulja, so, mlevena paprika

Priprema: Očistite i skuvajte koprivu u posoljenoj vodi pa je procedite i iseckajte. U tiganju propržite brašno pa dodajte koprivu, mlevenu papriku i malo tečnosti u kojoj se kopriva kuvala pa mešajte dok ne bude gotovo.

Krompir sa koprivom i prazilukom

Sastojci: 5 krompira, 500 g koprive, praziluk, 5 kašika ulja, so, biber, peršun

Priprema: Operite i očistite koprive pa ih potopite u vrelu vodu. Ocedite je pa iseckajte. Oljuštite i operite krompir pa isecite na krupnije komade. Očisitite i isecite praziluk pa ga propržite. Dodajte krompir pa ostavite malo da se proprži. Mešajte pa prelijte sa 400 ml vode i dodajte koprivu. Začinite pa ostavite da se kuva dok voda ne ispari, a krompir se skuva.

Pljeskavice sa koprivom

Sastojci: 500 g mlevenog mesa, 300 g koprice, 3 veze peršuna, so, ulje za prženje

Priprema: Operite i očistite koprive i peršun pa pomešajte sa mlevenim mesom. Začinite po ukusu pa oblikujte pljeskavice. Pržite ih sa obe strane dok ne dobiju boju.

Izvor: Glossy
Izvor: Arhiva, Youtube (Printscreen)

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter