Izvor:
07.05.2019 u 18:07
0

MOĆNA ZRNCA: Ovako SOJA utiče na vaše zdravlje!

Soja je vrsta mahunarki koja je poreklom iz istočne Azije. Trenutno se uzgaja u Aziji, Severnoj Americi i Južnoj Americi. Postoji širok spektar proizvoda od soje, uključujući sojino ulje, soja sos, tofu, sojino brašno, soja sos i sojin protein. Soja ima fitonutrijente i antioksidante koji se odnose na razne zdravstvene beneficije soje. Međutim, još uvek postoji zabrinutost u pogledu njenih negativnih efekata.

Evo šta se dešava sa vašim telom kada jedete soju!

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI SOJE:

– Smanjuje rizik od raka

Rak je glavni uzrok smrti u današnjem društvu. Međutim, većina posmatračkih istraživanja pokazuje da konzumiranje proizvoda od soje može smanjiti rizik od raka. Studije otkrivaju da soja štiti muškarce od raka prostate. Neka jedinjenja soje kao što su lunasin i izoflavoni mogu rezultirati prevencijom raka.

Izlaganje izoflavonima od početka života može biti posebno dobro kao zaštita od raka dojke u kasnijem periodu života. Međutim, bitno je napomenuti da su ovi rezultati zasnovani na opservacionim studijama koje pokazuju vezu između potrošnje soje i prevencije raka, ali ne dokazuju uzročnost.

– Zdravlje kostiju

Osteoporoza ima ulogu u smanjenju gustine kostiju i povećane verovatnoće od preloma kostiju, posebno kod starijih žena. Konzumiranje soje može smanjiti rizik od osteoporoze kod žena koje su u menopauzi. Izgleda da su ove zdravstvene beneficije soje uzrokovane izoflavonima.

– Smanjenje simptoma menopauze

Često je period menopauze povezan sa neprijatnim simptomima kao što su talasi vrućine, znojenje i promene raspoloženja koje su rezultat minimalnih nivoa estrogena. Zanimljivo je da žene u Aziji, posebno u Japanu, imaju manje šanse da se suoče sa simptomima menopauze od žena na Zapadu. Prehrambene navike poput povećane potrošnje soje i sojinih proizvoda u Aziji su jedan od razloga. Prema istraživanjima, izoflavoni, koji su fitoestrogenska porodica prisutna u soji, mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

– Može pomoći u smanjenju holesterola

Brojne studije pokazuju da soja može smanjiti nivo holesterola, posebno loš LDL holesterol. Studije su otkrile da konzumiranje soje smanjuje LDL holesterol i ukupni holesterol dok se povećava nivo dobrog HDL holesterola. Ove zdravstvene beneficije soje su bile veće kod osoba sa visokim nivoom holesterola. Čini se da su vlakna kod soje važna hranljiva materija u redukciji holesterola. Posebna studija koja se sastojala od 121 odrasle osobe koja je imala visokkonzumirala je proteine holeserol soje od 25 grama bez i sa sojinim vlaknima dva meseca. Soja bogata vlaknima smanjila je LDL holesterol više od dva puta više od druge opcije bez vlakana.

– Poboljšava plodnost

Sojina zrnca mogu povećati plodnost kod žena koje su podvrgnute tretmanima plodnosti ili onima koji pokušavaju da ostanu u drugom stanju. Prema studiji od 36 žena koje nisu imale menstruaciju tokom pola godine, one koje su svakodnevno konzumirale šest grama crnog sojinog praha imale su veće stope ovulacije i menstrualne cikluse od kontrolne grupe. Još jedno istraživanje koje se sastojalo od 200 žena koje su dobile tretmane in vitro oplosnje otkrilo je da su one koje su konzumirale dnevnu dozu od 1500 mg sojinog fitoestrogena, imale veću stopu implantacije nego kontrolna grupa.

– Povećava aktivnost metabolizma

Soja je vitalni izvor proteina. Kada konzumirate dovoljno proteina, vaše metaboličke funkcije i opšti sistem će se poboljšati. Proteini su primarni gradivni blokovi krvnih sudova i ćelija i stoga su vitalni za vaš rast. Proteini iz sojinih zrna omogućavaju regeneraciju ćelija, kao i njihovo normalno stanje. Može biti teško dobiti dovoljno proteina kada konzumirate vegansku ili vegetarijansku ishranu. Dakle, soja nudi odličnu alternativu za proteine koji se obično dobijaju od ribe, mlečnih proizvoda, piletine, jaja i crvenog mesa.

– Poboljšava zdravlje srca

Soja je izvor nezasićenih masti koje su zdravije i pomažu u smanjenju ukupnog holesterola. Ovo vam omogućava da izbegnete uslove kao što je ateroskleroza koja može lako da dovede do moždanog udara i srčanog udara. To je prema studiji dr Džejmsa Andersona sa Univerziteta u Kentakiju. Štaviše, određene masne kiseline su značajne za zdravo srce, uključujući linolensku kiselinu. Dokazano je da vlakna soje smanjuju nivo holesterola u telu tako što uklanjaju višak holesterola iz arterijskih i krvnih žila.

– Popravlja varenje

Vlakna su jedna od najvažnijih hranljivih sastojaka u hrani brojnih pojedinaca, i nalaze se u velikim količinama u zrnu soje. To je važan deo zdravog načina života, posebno kada se radi o stomaku. Vlakna dodaju masu vašoj stolici da bi se ona glatko kretala kroz creva. Vlakna su neophodna jer je konstipacija ozbiljno stanje koje može dovesti do ozbiljnih problema kao što je rak debelog creva.

– Bolja cirkulacija

– Prema časopisu American Journal of Dietetic Association, soja ima visok nivo hranjivih mahuna. Gvožđe i bakar su dva minerala koji se nalaze u izobilju u soji, a izuzetno su važna su za formiranje crvenih krvnih zrnaca. Kada imate odgovarajuće nivoe crvenih krvnih zrnaca, vitalni organi tela mogu da dobiju kiseonik i protok krvi koji im je potreban za optimalno funkcionisanje. Ovo povećava nivo energije i povećava metaboličku aktivnost, a istovremeno sprečava opasne bolesti kao što je anemija.

Izvor: Stil.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter