Izvor:
21.05.2019 u 19:42
0

LEK IZ PRIRODE: Smršajte zdravo uz cimet!

Najaromatičnija začinska biljka na planeti – cimet, svoju upotrebu je našao u svim svetskim kuhinjama kao sastavni deo slatkiša, ali se on u tradicionalnoj medicini koristi i kod osoba koje imaju probleme sa prekomernom težinom.

Uzimanjem samo pola kašičice cimeta dnevno dijabetičari mogu u znatnoj meri da smanje nivo šećera u krvi, jer njegovi sastojci kompleksa katehina i epikatehina aktiviraju insulin i sa njim zajednički deluju. Eksperimentalno je dokazano da cimet snižava i nivo masti i lošeg holesterola, ima fungicidno dejstvo, odnosno uništava gljivice i sprečava njihov rast. Cimet je odličan izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, bakra i cinka, uglavnom nedostajućih minerala u većini namirnica. Od vitamina sadrži vitamine C, K, pirodoksin (B6) i riboflavin (B2).

Jutarnji čaj će biti još ukusniji ako u njega dodate cimet, čime će ovo postati prirodni napitak za mršavljenje. Još je bolje ako u čaj dodate i med. Na jednu šolju čaja optimalno je staviti jednu kašičicu mlevenog cimeta i dve kašičice meda. Kalorije koje se nalaze u dve kašičice meda neće se “lepiti” za telo jer su cimet i med odlični saveznici u borbi protiv viška kilograma.

U popodnevnim satima cimetu i medu dodajte i đumbir. Cimet i đumbir su još jedna dobra kombinacija za mršavljenje. U dve kašičice meda umutite pola kašičice cimeta i pola kašičice đumbira. Neka ovo posluži kao čarobni premaz za tost, kada je vreme za užinu.

U večernjim satima preporučuje se da se prokuva 200 mililitara vode sa jednakim delovima meda i cimeta, po pola kašičice. Popiti pola sata pre odlaska na spavanje.

Glossy
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter