Izvor:
10.06.2019 u 19:51
0

PAŽLJIVO SA VOĆEM I POVRĆEM: Evo kako da ga perete!

Da li su ove vrste povrća i voće zdrave? Da! Ali samo pod uslovom da ih pre jela očistite od hemijskih aditiva, fiksativa, konzervansa i drugih sastojaka kojima su prskane kako bi izgledale lepo i ne bi se pokvarile u transportu. Evo efikasnih načina!

Napravite kisele i alkalne kupke za povrće i voće

Većinu vrsta povrća (npr. zelena salata, paradajz, krastavci, rotkvice) i voća (šljive, kruške) je dovoljno da potopite u dva rastvora na nekoliko minuta: prvo kiseli, zatim alkalni rastvor, da bi se oslobodeil štetnih materija. Pripremite dve posude. Sipajte vodu u prvu sa jabukovim sirćetom (pola čaše sirćeta na litar vode), u drugu sipajte i dodajte dve kašičice sode na litar vode.

Pripremljeno povrće i voće stavite pet minuta u „kiselu kupku“. Zatim temeljno isperite tekućom vodom i zatim ih držite u alkalnom rastvoru još pet minuta. Isperite još jednom čistom vodom. Završeno!

Poznato je da se većina vitamina nalazi ispod kore voća, na primer jabuke. Kora je zdrava i zbog toga što je pektin sadržan u njoj prirodni je izvor vlakana. Ali jabuke sa korom možete jesti samo ako su iz vašeg voćnjaka. Sjajne jabuke koje dugo stoje u hipermarketima imaju sjajnu koru jer su prskane raznim uljima i voskovima. Dakle, pre nego što počnete da uživate u jabuci sa koricom, uronite je u posudu ključale vode. Pogledajte šta će se desiti! Voda će postati mutna, na njoj možete videti masne žute naslage. Koristite sunđer ili rukavicu da operete povrće vodom. Banane, ananas, pomorandže i drugi agrumi koji su nam došli iz tropskih zemalja takođe treba potopiti u ključalu i rashlađenu vodu. Ali to možda nije dovoljno za uklanjanje toksičnih supstanci iz kožice. Zbog toga ih očistite četkom i dobro isperite pod jakim mlazom vode. Zašto to raditi, ako ćete ih ipak oljuštiti od kore? Pa, dok ljuštite voće puno hemije će ući u meso i ostati na vašim rukama… Dakle, prvo, uvek operite voće, a onda ljuštite koru.

Povrće u foliji

Povrće se ne sme čuvati u foliji, jer se sadržaj štetnih nitrita u njima povećava bez vazduha. Ali šta učiniti ako se brokoli ili krastavac prodaje gotovo uvek u takvoj "odeći"?

Odvojite ih od folije i stavite na petnaest minuta na toplo mesto. Veliki deo toksina bi onda trebalo da "ispari". A onda ide postupak – kisela i alkalna kupka!

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter