Izvor:
10.06.2019 u 20:52
0

OPREZ! Ova hrana je posebno kvarljiva!

Topliji dani nas raduje, ali treba biti oprezan kada je o ishrani reč – jer je najlakše otrovati se upravo kada su velike vrućine. Naime, postoji grupa visokorizičnih namirnica na koje treba da obratite pažnju i preventivno reagujete.

Piletina

Sirova ili nedovoljno termički obrađena piletina spada u visokorizičnu hranu zbog mogućnosti trovanja. Preti rizik od dve vrste bakterija, a to su kampilobakter i salmonela, koje se najčešće mogu pronaći u crevima i perju pilića.

Stručnjaci tvrde da čak ni piletina koja je termički obrađena ne treba da se drži duže od 48 sati u frižideru.

Povrće

Prvo na listi rizičnog povrća svakako je zeleno listano povrće, zbog zaražene zemlje gde raste, i nečiste vode, a može se desiti da bude zaraženo salmonelom, listerijom ili ešerihijom koli. Preporuka je da se uvek temeljno i deteljno pere pre upotrebe, i to direktno pod mlazom vode, a ne u činiji (tako se zadržavaju bakterije!).

Jaja

Jaja su jedan od najčešćih prenosilaca salmonele, zato dobro povedite računa o izboru istih! Nikada ne uzimajte ona koja su okrnjena ili razbijena na nekim delovima, ili kojima je ljuska prljava. Čuvajte ih u frižideru obavezno i ne izlažite ih suncu i toploti.

Riba i morski plodovi

Upravo ova vrsta namirnica najčešće izaziva trovanje, a sve jer se ne čuvaju na ispravan način. Oni nose visok rizik od zaraze histaminom, a to je toksin koji nastaje zbog bakterija u ribi. Može da izazove mučninu ili oticanje jezika i lica.

Žena Blic
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter