MOŽETE DA IH JEDETE U VELIKIM KOLIČINAMA: Pomoći će vam da smršate!

 

Tikvice se svrstavaju u porodicu bundeva, potiču iz Meksika, a već 10.000 godina konzumiraju se u ishrani.  

Poznavaoci ove namirnice kažu da najbolji ukus imaju one tikvice koje su dugačke do 15 cm. Osim plodova jestivi su i cvetovi, a interesantno je da se oni, takođe, jedu pohovani. 

Spektar nutrijenata koje osiguravaju tikvice poprilično je impresivan. Naime, tikvice su izvanredan izvor mangana i vitamina C, vrlo dobar izvor magnezijuma, vitamina A, kalijuma, prehrambenih vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2. Magnezijum igra važnu ulogu u prevenciji srčanog i moždanog udara, a zajedno s kalijumom igra ulogu u regulaciji krvnog pritiska. Antioksidansi vitamin C i beta-karoten, sprečavaju oksidaciju holesterola i posledično smanjuju rizik za aterosklerozu.

Folna kiselina učestvuje u regulaciji nivoa homocisteina, dok prehrambena vlakna utiču na smanjenje povišenog holesterola. Naime, i povišen nivo homocisteina i povišen nivo holesterola dobro su poznati činioci rizika za razvoj bolesti srca.

 

Izvor: Srbija danas
Foto: Twitter / gastro.hr

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vesti



Podeli novost