Naučno dokazano pravilo 5 sekundi: Evo koliko je zaista opasno jesti hranu koja padne na pod!

 

Jeste li znali da hranu koja je pala na pod možemo pojesti ako je podignete u roku od pet sekundi? To pravilo se povezuje sa studenkinjom Jillian Klark koja je učestovala u istraživanju na Univerzitetu Illinois. Ona je komadiće hrane držala na pločicama neko vreme kako bi utvrdila hoće li se bakterije “uhvatiti”.

Studija sprovedena na Univerzitetu Klemson 2007. godine pokazala je da količina bakterija koja prelazi na hranu zavisi od toga koliko bakterija ima na određenoj površini, a ne od vremena izloženosti.

Osim toga, utvrđeno je i da nije svejedno kakva je površina na koju hranu pal.  Na primer, na tepihu će biti manje bakterija nego na pločicama ili drvenim površinama. Veruje se da glatke površine naročito privlače bakterije. Nekoliko stručnjaka smatra da i od vrste namirnice zavisi hoće li ona biti zahvaćena bakterijama. Lepljive namirnice su podložnije bakterijama nego suve, poput sendviča, keksa i sl.

 

Happytv.tv
Foto: Profimedia

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vesti



Podeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Parovi - Nedeljni ručak
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Izbacivanje
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro