Izvor:
23.08.2019 u 20:05
0

PRESKAKANJE DORUČKA UTIČE LOŠE NA ORGANIZAM: Ovo su posledice! (FOTO)

Doručak se smatra najvažnijim obrokom jer puni organizam hranljivim materijama i vitaminima, te daje energiju za svakodnevne aktivnosti.

Ali, postoje i drugačija mišljenja! Mnogi ljudi se odriču doručka kako bi smršali. Ima li to smisla? Ili možda šteti telu?

Preskanje doručka povećava rizik od visokog krvnog pritiska, povišenog nivoa holesterola, kao i srčanih oboljenja.

Naučnici sa Univerziteta Hohenheim su podvrgli ispitivanju 17 odraslih osoba, kako se menja potrošnja kalorija kada preskaču određene obroke. Tokom tri dana jeli su jednaku količinu kalorija. Prvi dan su imali tri redovna obroka, drugi dan su preskakali doručak, a treći dan večeru.

Rezultati su pokazali da se već sa promenom broja dnevnih obroka, dakle kod jednakomerne telesne aktivnosti, menja potrošnja kalorija. Osobe koje su preskočile doručak potrošile su 41 kaloriju dnevno više, a one koje su preskočile večeru, 91 kaloriju.

Međutim, tokom dana se analizirala krv ispitanika. Pokazalo se da se nakon ručka u telu množe upalni markeri – i to kod osoba koje su preskočile doručak. Dakle, telo je imalo očigledno više posla kako bi očuvalo zdravstvenu ravnotežu.

Kod osoba koje preskoče doručak telo će potrošiti više masnoće. Možda to zvuči sjajno, ali naučnici upozoravaju da se taj fenomen pojavljuje zbog povremeno fleksibilnog, odnosno “poremećenog” metabolizma.

To bi bilo dobro da metabolizam ne treba štititi od upala, te održavati nivo glukoze u ravnoteži. A to je bitno kako bi se smanjila mogućnost nastanka dijabetesa tipa 2.

Ko preskoči doručak, bićete u opasnosti da ceo dan nešto grickate, i tako povećate unos kalorija.

Stoga, stručnjaci savetuju da ukoliko želite da izgubite kilograme, bolje prekočite večeru.

U jutarnjim satima bolje funkcioniše izmena materija i regulisanje nivoa šećera. Na taj način telo lakše preradi hranu pa tako i lakše “preradi” težinu.

Happytv.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter