Izvor:
26.08.2019 u 20:05
0

SAVRŠEN ZA VRELE LETNJE DANE: Čokoladni kolač sa višnjama!

Potrebno je:

3 jajeta

200 g šećera

180 ml gazirane vode

120 ml ulja

200 g pšeničnog griza

200 g mlevenih oraha

1 kesica praška za pecivo

1 kašika ruma

600 g očišćenih višanja

Smesa za preliv:

140 g šećera

180 ml mleka

100 g crne čokolade za kuvanje

50 g maslaca

Priprema:

Pripremiti pleh, vel. 35x20cm. Premazati ga uljem, posuti brašnom i, blago, rukama udarati po plehu, da se brašno svuda, ravnomerno, rasporedi. Višak brašna istresti.

Odvojiti belanca od žumanaca. U vanglicu staviti belanca i početi sa mućenjem. Kada belanca počnu da se zgušnjavaju, dodavati šećer, uz neprekidno mućenje. Kada se dobije čvrsti šne ubacivati jedno po jedno žumance i nastaviti sa mućenjem, sve dok se ne dobije kremasta, svetla smesa.

Zatim dodati gaziranu vodu, rum i ulje. Sjediniti. Ubaciti mešavinu brašna, peciva i oraha. Dobro sjediniti. Na kraju dodati višnje, prethodno oceđene. Promešati kašikom i ravnomerno sipati u, pripremljeni, pleh. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Kada površina kolača dobro porumeni prekriti je alu folijom i nastaviti sa pečenjem. Pečeni kolač (probati čačkalicom da li je pečen) izvaditi i ostaviti da se ohladi. Ohlađen kolač iseći na kocke.

Smesa za preliv: U manju posudu staviti šećer, preliti ga sa mlekom pa staviti na vatru, da provri. Kada smesa provri smanjiti temperaturu i ubaciti iseckani maslac i čokoladu. Mešati dok se svi sastojci ne sjedine i dok se ne dobije gladak preliv.

Toplim prelivom preliti ohlađeni kolač i ostaviti da kolač upije preliv, pa ga ostaviti u frižider, da se dobro ohladi.

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter