Izvor:
01.09.2019 u 01:10
0

OTKRIVAMO: KAKO DA PIJETE VIŠE VODE!

Voda ima više uloga kada je u pitanju zdravlje – od održavanja ravnoteže elektrolita i krvnog pritiska, preko podmazivanja zglobova do regulacije telesne temperature. Međutim, iako je dobro poznato koliko je važno ostati hidriran, mnogima je često predstavlja izazov da popiju dovoljnu količinu vode.

Razmevanje potreba vašeg tela

Pre nego odlučite da pijete više vode, morate da razumete potrebe vašeg tela za tečnošću. Prema nekim preporukama dnevno bi trebalo popiti najmanje dva litara vode.

Kod većine ljudi pijenje da bi ugasili žeđ biće dovoljno da udovolje ovim potrebama. Ipak, ako redovno vežbate, radite na otvorenom, živite na toplom podneblju… biće vam potrebno više vode.

Postavite dnevni cilj

Postavljanje dnevnog cilja unosa vode može vam pomoći da pijete više. Ono može motivišuće da deluje i da vas natera da napravite pozitivne i dugotrajne promene. Da biste bili što učinkovitiji, ciljevi koje postavite treba da budu ostvarivi. Pratite vaš napredak kako bi bili dodatno motivisani u postizanju cilja.

Nabavite bocu za višekratnu upotrebu

Ako tokom dana uz sebe imate bocu za vodu, verovatno ćete popiti više vode jer je možete piti u bilo kom trenutku. Držanje flaše s vodom može vam poslužiti i kao vizualni podsetnik da popijete više vode. Osim toga, učinićete uslugu životnoj okolini ako koristite flašu za višekratnu upotrebu.

Druga pića zamenite vodom

Jedan od načina da pijete više vode je da druga pića poput sokova zamenite vodom. Na tome će vam biti zahvalno i vaše zdravlje jer se najčešće radi o napicima koji su puni šećera.

Pre svakog obroka popijte čašu vode

Ovo je još jedan način da povećate dnevni unos vode, a ako dnevno jedete tri obroka to su već tri čaše vode. Ponekad kada mislite da ste gladni, zapravo ste žedni!

"Začinite" vašu vodu ukusima koje volite

Ako ste osoba koja jednostavno ne voli ukus vode, poslužite se trikovima koji će učiniti vodu drugačijom. U vodu dodajte limun, limetu, kivi…

Dok ste na poslu svaki sat popijte čašu vode

Čim dođete na posao napunite prvu čašu vode, a onda do kraja radnog vremena ponavljajte postupak svakog sata.

Jedite hranu bogatu vodom

Još jednostavan način kojim možete da povećate dnevni unos vode je da jedete hranu koja je bogata vodom. Među namirnicama koje su bogate tečnošću su salata, tikvice, lubenica, dinja… Osim toga što su bogate vodom, pune su vitamina, minerala i antioksidansa koji pozitivno utiču na zdravlje.

Srbija Danas
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter