Izvor:
09.09.2019 u 12:19
0

OPREZ SA VEGANSKOM ISHRANOM: Ugroženi smo od mogućeg ‘odumiranja’ mozga!

Sa veganskom ishranom morate da budete veoma oprezni, pogotovo ako je u pitanju ishrana dece.

Moderna veganska ishrana može da snizi koeficijent inteligencije kod mlađih generacija i to zbog nedostatka hranjivih sastojaka koji su potrebni za zdravlje i funkcionisanje mozga, tvrdi nutricionistkinja Ema Derbišir. Naime, ishrana koja je bazirana na ishrani s biljkama rizikuje nedostatak holina, hranjivog sastojka koji omogućava normalan tok nervnih impulsa, uključujući i intelektualne procese kao što je pamćenje. Holin koji se nalazi u mesu, ribi, jajima i mlečnim proizvodima veoma je važan i u trudnoći jer doprinosi zdravom razvoju detetovog mozga.

Veoma je važno upozoriti javnost na ovu činjenicu jer trend veganske ishrane može imati dalje posledice za unos holina. Ugroženi smo od mogućeg 'odumiranja' mozga. Dijete na bazi biljaka su sjajne za okolinu, ali u pogledu smanjenja unosa holina, koji je veoma važan za razvoj mozga fetusa jednostavno nisu dobre – rekla je dr Derbišir.

Holin proizvodi i jetra, ali količine nisu dovoljne da bi se zadovoljile potrebe ljudskog organizma, zbog toga ih moramo dobiti iz prehrambenih i suplementarnih izvora. Ona je zabrinuta zato što istraživanja tržišta sugerišu da se u Velikoj Britaniji jede manje mesa nego ikada pre. Naime, kompanija za istraživanje "Kantar Worldpanel" izvestila je da u poslednje dve godine 21 odsto domaćinstava u Velikoj Britaniji smanjilo unos mesa.

Deset odsto domaćinstava u Velikoj Britaniji uključuje vegansku ili vegeterijansku prehranu.

Izvor: B92
Foto: Unsplash/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter