Izvor:
11.09.2019 u 16:24
0

ŠARGAREPA ZA ZDRAV ORGANIZAM: Moćno korenasto povrće obiluje vitaminima i lekovitim svojstvima! (FOTO)

Šargarepa je najbolji izbor za užinu koji možete da imate, jer osim što obiluje vitaminima ona smanjuje želju za slatkišima, pa je zato pravi saveznik svake dijete. Osim obilja vitamina u sebi sadrži veliku količinu antioksidanasa i vlakana, koji mogu da umanje rizik od razvoja raka, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Iz ovih razloga bi konzumiranje šargarepe trebalo da postane svakodnevna nakvika:

Beta karoten

Šargarepa je povrće sa najvećim izvorom beta karotena, a on je moćan antioksidans sa mnogim zdravstvenim prednostima. U telu se beta karoten pretvara u vitamin A, koji je zadužen za održavanje zdrave kože.

Studije pokazuju da beta karoten, takođe, štiti pluća od toksina koji dovode do raka. Bivši pušači koji svakodnevno konzumiraju beta karoten smanjuju rizik od pojave raka pluća i želuca, kažu stručnjaci.

Digestivni trakt

Telu su potrebni određeni minerali, vitamini, vlakna i enzimi za pokretanje procesa varenja, a šargarepa ih ima u izobilju. Sadrži jednake količine i rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, što pomaže u protoku hrane kroz probavni sistem.

Osim toga, ovo povrće sadrži zavidnu količinu kalcijuma i kalijuma, dva minerala vitalna za normalno kontrakciju svih vrsta mišića, uključujući i one potrebne za kretanje hrane kroz probavni trakt. Iz tih razloga, studije pokazuju da redovno konzumiranje šargarepe može da spreči čir na želucu.

Alkalni elementi

Redovna konzumacija šargarepe pomaže telu da vrati dobar nivo pH. Ova namirnica poznata je kao alkalna hrana koja neutrališe kiselost organizma, Trudite se da oko 80% dnevnog unosa hrane bude alkalizirajuće namirnice, poput šargarepe i drugog korenastog povrća.

Kalijum

Kalijum u saradnji sa natrijumom dovodi u ravnotežu nivo tečnosti, što doprinosi zdravlju bubrega i smanjenju visokog krvnog pritiska. Zbog unosa velike količine prerađene hrane koju ne možemo da izbegnemo u telu se taloži više natrijuma nego što je organizmu potrebno. Zato je šargarepa odlična, jer pomaže da telo isfiltrira i preradi negativne elemente i na taj način oslobodi opterećenja na bubrezima.

Zdravlje zuba

Ova činjenica je več opšte poznata. Šargarepa održava zdravlje zuba i desni na više načina. Smanjuje nivo bakterijai neutrališe Ph u usnoj duplji.

Brže zarastanje rana

U šargarepi se nalaze dva jedinjenja koja mogu da ubrzaju zaceljivanje rana. Reč je o vitaminu C i beta karotenu. Vitamin C povezan je sa zdravim imunološkim sistemom i stvaranjem kolagena, kritične komponente kože. Beta karoten smanjuje upalu, pa tako koža brže zarasta.

Reguliše nivo šećera u krvi

U sebi sadrži određenu grupu antioksidanata zvanu karotenoidi, koji pomažu u regulisanju šećera u krvi. Zbog toga, dijeta bogata karotenoidima može umanjiti rizik obolijevanja od dijabetesa tipa 2.

Rezultati studije su različiti, ali svi ispitanici su zabeležili smanjenje rizika u rasponu od 15-22%.

Reguliše loš holesterol

Vlakna su odlična pomoć kod varenja, ali su pogodni i za druge stvari. Rastvorljiva vlakna u šargarepi vežu se za LDL holesterol (to je loša vrsta) i omogućavaju telu da ga eliminiše. Kao rezultat toga, smanjuje se sklonost krvnim ugrušcima i srčanim boestima.

Sjajna za oči, kosu, nokte i kožu

Izbalansirani nutritivni profil šargarepe dobar je za celo telo, uključujući kosu, nokte, kožu i oči. Fitohranjivi sastojci obezbeđuju sastojke koji su telu potrebni za izgradnju novih ćelija.

Izvor:nadlanu.com
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter