Izvor:
13.09.2019 u 09:33
0

BEZ NJIH NEĆETE MOĆI: Donosimo vam spisak zdravih namirnica!

Takozvana “superhrana” sastoji se od supersastojaka koji vašem telu pružaju sve potrebno za zdravlje. Vreme je da vas upoznamo s najzdravijom hranom i s njenom najjednostavnijom i najukusnijom pripremom!

1. Pečuruke

Ukusna mesnata namirnica koja može biti izvrsna niskokalorična zamena za crveno meso. Pečurke regulišu nivo estrogena kod žena i štite od raka dojke.

Brz recept: Iseckajte pečurke na listiće i prepržite ih na maslinovom ulju, dodajte beli luk i vino te dinstajte dok vino ne izvetri. Odličan prilog uz pečena pileća prsa.

2. Ječam

Žitarica bogata vlaknima i pravi borac protiv povišenog holesterola i vrlo korisna za regulaciju probave.

Brz recept: Skuvajte ječam i pasulj, dodajte koje god vam povrće padne na pamet i dobili ste ukusno varivo. Želite li bolji ukus, prepržite komadiće pršute i dodajte u varivo.

3. Orasi

Neverovatna namirnica bogata omega-3 masnim kiselinama koje snižavaju loš i regulišu dobar holesterol.

Brzi recept: Kako biste iz ove namirnice izvukli samo najzdravije, nije potrebna nikakva priprema. Pomešajte šaku oraha, suvih smokvi i seme anisa i dobili ste energetsku bombu koju možete kombinovati umesto dezerta ili između obroka.

4. Integralna testenina

Najzdraviji oblik testenine koji sadrži tri puta više vlakana od bilo koje druge. Žitarice sa celim zrnom vrlo su zdrave za vaš organizam i probavu.

Brz recept: Prepržite malo belog luka i dodajte tunu u maslinovom ulju, kukuruz i seckan paradajiz. Sos poslužite s parmezanom uz integralno testo.

5. Maslac od kikirikija ili badema

Ove proteinom bogate namirnice sadrže mononezasićene (oleinska) masne kiseline koje su vrlo dobre za srce. Maslac možete i sami napraviti.

Brz recept: Miksajte 2 šoljice prženog kikirikija ili badema, jednu i po kašikicu ulja, pola kašike smeđeg šećera i prstohvat soli. Volite li slađi maslac, dodajte malo meda.

6. Kvinoja

Kvinoja nije žitarica već semenka biljke koja je srodna spanaću. Bogata je belančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, magnezijumom i gvožđem, pa pruža telu energiju.

Brz recept: S obzirom na to da je kvinoja prilog koji ide uz sva jela, pripremite je umesto pirinča i testenine. Izvrstan je dodatak kuvanom povrću i piletini s roštilja.

7. Borovnica

Ovo supervoće bogato je vlaknima, izvrstan je antioksidans i izuzetno koristan za jačanje krvnih žila. Borovnice su i odličan izvor vitamina C, bioflavonoida, folne kiseline, kalijuma, kalcijuma i gvožđa.

Brz recept: Sladoled od vanile ili jogurt prelijte ovim ukusnim voćem i dobili ste zdravi dezert.

8. Sočivo

Sočivo se ubraja u grupu zrnastih mahunarki. Ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni holesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana. Poznata kao energetski vredna namirnica zbog visoke koncentracije vitamina B i velikih količina ugljenih hidrata.

Brzi recept: Sočivo se odlično slaže s paradajzom, belim i crnim lukom, mesom, suhomesnatim proizvodima, maslinovim uljem, ovčjim i kozjim sirevima pa napravite ukusno varivo ili kao prilog mesu.

Izvor: lepotaizdravlje.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter