Izvor:
02.11.2019 u 21:33
0

NAMIRNICE KOJE ČINE ČUDA: Pod hitno ih uvrstite u svoj MENI!

Ove namirnice su zdrave i nema greške ako ih uvrstimo u svoj meni. One podstiču organizam da efikasnije troši kalorije, probava bolje funkcioniše, telo lakše sagoreva kalorije.

1. Tuna

Tuna obiluje omega-3 masnim kiselinama koje podstiču proizvodnju leptina, hormona koji pojačava osjećaj sitosti, pa je pretpostavka da ćemo ranije prestati jesti i ukupno pojesti manje hrane. Takođe, podstiče naš organizam da "radi u višoj brzini", odnosno, ubrzava ga, te se brže sagorevaju masnoće. Sličan učinak imaju još neke vrste riba. To je plava riba, poput skuša i sardela, koje se love u Jadranu i jako su zdrave, losos, za kog treba izdvojiti više novca, i haringe.

2. Zobene pahuljice

Zobene pahuljice uspešni su borac protiv osećaja gladi, fino nas zasite, a našem će telu trebati više energije da ih svari. Ukratko, kad ih jedete, telo sagoreva više kalorija. Stoga su dobar izbor za početak dana – zasitiće vas na duže vreme i jednako tako probuditi uspavani metabolizam.

3. Grejp

Grejp sadrži naringenin, flavonoid koji je i inače najzastupljeniji u citrusima. Istraživanja su pokazala kako naringenin ima antioksidativna svojstva i pomaže telu da efikasnije koristi insulin. Drugim rečima, održava nivo šećera u krvi stabilnim i tako podstiče sagorevanje kalorija. Naučnici još proučavaju kako grejp pomaže mršavljenju. Gorak grejp mnogi ljudi ne vole. Dobar način da ga konzumirate više je da ga narežete na komadiće i umešate u salate. Ne voćne, već salate od povrća jer se ukusom izvrsno slaže sa zelenim salatama, mladim spanaćem, šargarepom, celerom.

4. Ljute papričice

Sve vrste ljutih paprika, od meksičkih, do kajenske paprike (sve se češće mogu kupiti i kod nas) do čilija i naših domaćih ljutih papričica zahvaljujući kapsaicinu, alkaloidu bez ukusa i mirisa koji im daje ljutinu, povećavaju sposobnost tela da sagoreva kalorije. Istraživanja su pokazala kako ljuto začinjena hrana može ubrzati metabolizam za 25 posto sledeća tri sata nakon jela.

5. Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži epigallocatechin, koji stimuliše nervni sistem, a ne povećava broj otkucaja srca. Časopis Nutrition piše kako su oni koji su pili zeleni čaj i redovno vežbali sagorevali više kalorija od onih koji su se jednako znojili vežbajući, ali nisu konzumirali zeleni čaj. Tri šoljice dnevno mogu sagorieti 80 kalorija.

Izvor: glossy.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter