Izvor:
04.11.2019 u 21:14
0

ČUVA VAŠE ZDRAVLJE: Dunja je PRAVA VITAMINSKA BOMBA i trebalo bi više da je jedete! (FOTO)

Dunja je vitaminska bomba jeseni i od davnina je poznata u narodnoj medicini i koristi se pre svega kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba.

Ovo blagotvorno voće poreklom je iz jugozapadne Azije. Lekoviti delovi su joj plod, listovi i seme, a posebno sok i sirup ploda.

Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, zatim vitamin B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.

Dunje su odlični prirodni osveživači vazduha.

Semenke su njen najlekovitiji deo, i kada odstoje u vodi oslobađaju sluz koja pomaže kod problema s kašljem. One sadrže i velike količine amigdalina, odnosno vitamina B17, koji ima antikancerogeno dejstvo. Semenke su bogate i mastima, taninom, pektinom, šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom.

Zahvaljujući taninu i sluzi ova voćka povoljno deluje na rad creva i sprečava infektivne bolesti. Takođe, dunja sadrži i dosta pektina, koji povoljno deluje na krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja.

Dunjin sok leči kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuvana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za lečenje upala želudačne i crevne sluzokože. Dunja se upotrebljava i za lečenje sluzokože ždrela, krajnika, disajnih puteva kao i ublažavanje obilnih menstruacija. Čaj od dunjinih semenki leči nesanicu ublažava napetost i otklanja neprijatan zadah, dok sluz od semenki leči opekotine i rane. Čaj od listova dunje je odličan prirodan lek za zaustavljanje proliva.

  • Čaj od ploda

Ovaj čaj blagotvorno deluje na disajne tegobe, smiruje kašalj, promuklost i ublažava simptome bronhitisa.

Priprema: Operite, očistite i presecite plod na četiri dela. Odstranite semenke i tvrdi deo oko njih, a mesnati deo isecite na listiće i odmah ih stavite u litar vode, da ne bi promenile boju. Lagano kuvajte od 15 do 20 minuta, a zatim ostavite da se ohladi. Procedite ga i pijte u gutljajima tokom celog dana.

  • Sirup za bronhitis

Narodni lek protiv kašlja i upala disajnih organa možete napraviti vrlo jednostavno i od samo nekoliko semenki.

Priprema: Izdrobite pet semenki dunje i prelijte sa 100 ml vode. Kada se stvori gusta sluzasta masa, dodajte 15 g svežeg soka od bokvice i 100 g meda od žalfije. Uzimajte po jednu kašičicu tri puta na dan pre jela.

  • Sok za želudac

Tegobe sa varenjem možete lako eliminisati sokom od dunja.

Priprema: Operite i sitno narendajte kilogram dunja, pa ih procedite kroz gazu. Sok popijte odmah jer brzo oksidira. Najbolje je da ga pijete pre jela.

  • Melem za opekotine

Melem od semenki dunje može biti od pomoći za lečenje blažih opekotina i rana.

Priprema: Izdrobite 10 g semenki dunje, prelijte sa 200 ml vode i sačekajte da se stvori sluzava masa. Nanosite je na oboleli deo tela, direktno ili kao oblog.

  • Sir od dunja

Francuzi vekovima prave sir od dunja koji je odlična kombinacija sa pečenim mesom, piletinom, pačjim mesom, junetinom i mesom divljači. Ovaj sir je snažan izvor energije, a može da se uzima i kao lek za poboljšanje varenja. Ne preporučuje se dijabetičarima i gojaznim osobama.

Priprema: Dva kilograma dunja skuvati, zajedno sa korom, dok potpuno ne omekšaju. Kada se ohlade, iseći na komadiće i ispasirati. Izmeriti dobijenu masu, i u nju dodati odgovarajuću količinu šećera. Na kilogram i po pirea dunja dodaje se kilogram šećera. Sve ponovo kuvati na laganoj vatri 45 minuta, uz neprestano mešanje. Odmah po kuvanju sir od dunja sipati u odgovarajuću tepsiju, plitku staklenu posudu ili u posudice. Kada se ohladi, sir iseći na kocke, uvaljati u prah šećer, i staviti na tamno i suvo mesto da stoji.

  • Zaslađivač

Dunje možete konzumirati i u vidu zaslađivača za, na primer, čajeve, i na taj način možete ublažiti brojne tegobe.

Priprema: Sameljite kilogram dunja, iscedite sok, a zatim mu dodajte 2 kg šećera i kratko prokuvajte, a kada se ohladi sipajte u sterilisane flaše.

  • Preparat protiv bora i ispucalih usana

Za lice bez bora i lepo negovane usne narodna medicina preporučuje semenke dunje.

Priprema losiona od semenki: Sitno iseckati 1 kašičicu semenki, a zatim ih usitniti u avanu i preliti sa dve kašičice proključale vode. Dobro promešati i ostaviti da odstoji 10 minuta. Ovim preparatom možete mazati i ispucale usne i mesta na licu sa izraženim borama.

Priprema losiona od kore dunje: 200 gr kora dunje držati dve sedmice u tri decilitra jače rakije, po mogućnosti komovice. Nakon toga procediti rakiju i sipati u tri bočice i hermetički zatvoriti. Pripremljenim losionom mazati delove lica sa borama dva puta dnevno.

Izvor: b92.net
Foto: depositphotos/AgaveStudio

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter