Izvor:
13.05.2016 u 18:23
0

PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA: Evo kako sve možete da jedete ŠPARGLU

U Srbiji se o “čuvaru zdravlja” ili “kraljevskom povrću” malo zna i retko se sprema, iako obiluje lekovitim svojstvima. Visok nivo vitamina B6, A, C, K i E, kalcijuma, magnezijuma i cinka kao i vlakna i proteini, čine špargle idealnom namirnicom za očuvanje zdravlja.

Sa samo 17 kalorija u 100 grama, špargla je odlična namirnica za dobru formu i idealnu figuru, a u tome će vam pomoći i hrom koji se nalazi u biljci umanjujući vašu glad. Nutricionisti smatraju da pored očuvanja dobre linije, unos špargli smanjuje holesterol, poboljšava zdravlje srca, snižava krvni pritisak, ima diuretično svojstvo, pomaže pri otežanom mokrenju, a budući da je bogata kalcijumom čuva i zdravlje kostiju smanjujući gubitak ovog minerala iz kostiju.

Pored ovih blagodeti, folna kiselina iz špargli pomaže telu da se zaštiti od raka pluća, debelog creva i uterusa. U biljci se nalazi i jak antioksidans glutatin koji štiti organizam od slobodnih radikala koji uzrokuju rak. Unos špargli se posebno preporučuje trudnicama zbog folne kiseline.

Od davnina se smatra da špargle imaju jako afrodizijačko dejstvo zbog velikog sadržaja vitamina E, poznatijeg kao “vitamin plodnosti”.

Najnovije studije potvrđuju još jedno od mnogih pozitivnih dejstava špargli na ljudski organizam: špargla aktivira hormone sreće u našem mozgu.

Pravo vreme da uživate u blagodetima špargli je upravo sada, jer im sezona počinje sredinom aprila i završava se 24. juna.

Špargle se mogu jesti kuvane, pečene ili sirove, naglašavaju nutricionisti. Često se serviraju kao predjelo, prilog uz glavno jelo, kao salata, supa, a neretko su i osnova mnogih glavnih jela. Uz špargle se kao piće preporučuje belo vino.

Špargle su jedna nutritivno najuravnoteženijih vrsta povrća, a s obzirom na to da su niskokalorične i pune vitamina, minerala i vlakana idealna su namirnica za sve one koji žele da se hrane zdravo, a nemaju mnogo vremena zbog brzog života koji vode.

Izdvojili smo za vas nekoliko ideja kako da spremite šparglu. Uživajte u ovim zdravim obrocima – Prijatno!

Zeleni namaz
Potrebno je: 350 g špargle, 3 kašike suncokretovih semenki, 2 kašike prezli, sok od jednog limuna, sok od pola pomorandže, 2 kašike seckanog svežeg peršuna, 2 kašike maslinovog ulja, 1 čen belog luka, 1/2 kašičice morske soli, 1/2 kašičice tucane paprike.

Špargle očistite i sitno iseckajte. Preručite u posudu za kuvanje i kuvajte u slanog vodi oko 5 minuta. Izvadite i ocedite, pa isperite ledenom vodom, ostavite sa strane nekoliko komada za dekoraciju. Pomešajte u blenderu limunov i sok od pomorandže, maslinovo ulje, beli luk, so, tucanu papriku, peršun, tucanu papriku i semenke suncokreta.
Mutite postepeno, počev od najsporije brzine. Kad dobijete glatku smesu, dodajte šparglu i mutite dok ne dobijete fini namaz. Zatim dodajte prezle i ponovo mutite. Ohladite pre posluživanja, kao dekoraciju pospite semenke suncokreta po površini i ubodite kratke stabljike špagle koje ste prethodno sačuvali. Servirajte uz krekere.

Prolećna salata

Potrebno je: 1 kg špargle, 3 paradajza, 2 veze zelene salate, 2 šake celih badema, 2 kašike maslinovog ulja, so i biber po ukusu.
Povrće dobro operite, skuvajte u slanoj vodi iseckanu šparglu, pa izvadite i ocedite. U veliku činiju ubacite iscepkanu zelenu salatu, ali sačuvajte 10 većih listova, dodajte šparglu i paradajz isečen na kriške, poslite i pobiberite po ukusu, dobro promešajte. Preostale listove zelene salate umutite u blenderu dok ne dobijete kremasti zeleni namaz, sipajte ga preko salate i na kraju dodajte cele bademe.

Mediteranska čorba

Potrebno je: 500 g špargle u konzervi, 3 dl pavlake za kuvanje, 2 dl mleka, 1 dl jogurta, 2 dl supe od kocke od povrća, 1 šargarepa, 1 praziluk, 1 komad celera, 1 kašičica senfa, 1 kašika butera, 1/4 kašičice muskatnog oraha, so i biber po ukusu.
Operite i očistite šargarepu, celer i praziluk i umutite u blenderu. Špargle operite pod mlazom vode i umutite sa pavlakom za kuvanje, mlekom i supom od kocke. Tu smesu sipajte u posudu, dodajte oko 0,5 l vode, posolite i pobiberite, dodajte buter, izrenbdanu šargarepu, celer i praziluk, sačekajte da provri, kuvajte dok ne dobijete željenu gustinu, pa sklonite sa ringle. Umešajte jogurt u čorbu, služite dok je toplo, kao prilog možete da servirate prepečen hleb.

Rižoto sa šparglom i spanaćem

Potrebno je: 350 g špargle, 300 g mladog spanaća, 250 g šampinjona, 400 g pirinča, 2 veće glavice crnog luka, 2 šargarepe, 2 dl belog vina, 3 dl supe od pileće kocke, 4 kašike maslinovog ulja, prstohvat šafrana, 1 kašika seckanog svežeg peršuna, so i biber po ukusu.
Skuvajte odvojeno šparglu i spanać u slanoj vodi.
Zagrejte maslinovo ulje u tiganju, kratko izdinstajte sitno iseckani crni luk, dodajte sitno iseckanu šargarepu i vino, kad povrće omekša ubacite očišćene šampinjone isečene na kockice.
Posle nekoliko minuta dodajte šparglu isečenu na manje delove i spanać. Dinstajte 3 minuta na umerenoj temperaturi, začinite šafranom, promešajte. Sipajte pirinač, poklopite i ostavite da se kuva oko 20 minuta, na svakih nekoliko minuta dolivajte supu. Kada zrno prinča omekša, posolite i pobiberite, stavite šeršun, promešajte i kuvajte još 3 minuta. Služite dok je vruće.

HappyTv.rs
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter