Izvor:
16.02.2017 u 19:25
0

Konačno imamo dijetu u kojoj se kilogrami ne vraćaju! U čemu je zapravo caka?

Baš poput novih modnih i beauty trendova, vreme donosi nove dijete koje uvek, bez izuzetka, kao rezultat nude ogroman broj izgubljenih kilograma. Nakon Dukan, Alkalne, Atkinsonove i Paleo dijete koja je doživela svoj veliki bum prošle godine, početak nove doneo je i novi trend.

Ohrabreni početkom nove godine i popisom novogodišnjih odluka, u potrazi za savršenom dijetom koja će nam pomoći da izgubimo i onaj poslednji kilogram dobijen tokom hedonističkih prazničnih dana, mnoge je zaintrigrila dijeta pod imenom Clean eating.

U pitanju je novi trend koji svi žele isprobati, a jednostavnim guglanjem svet interneta ponudiće vam članke poput Kako u 7 koraka jesti clean? Ili Sedmodnevni clean eating izazov.

Iako za razliku od mnogih svojih prethodnika, clean eating donosi pozitivnu promjenu u obliku jednostavne, ali nutritivno bogate hrane, reč dijeta i nekoliko dana ili nedelja ovakvog načina ishrane, neće doneti očekivane, dugoročne rezultate.

Clean eating daleko je od klasičnog shvatanja koncepta dijete i najlakše se može opisati kao spoj načina ishrane i životnog stila.

Šta se zapravo nalazi iza clean eating trenda?

Na svom početku clean eating način prehrane podrazumevao je konzumiranje što više hrane poput voća i povrća, žitarica celog zrna, životinjskih i biljnih proteina, orašastih plodova, semenki i zdravih masti poput avokada i maslinovog ulja.

Rezultat je bio uravnotežena ishrana, s minimalno prerađenom hranom, a samostalna priprema obroka i traženje kvalitetbih sastojaka bili su u prvom planu.

I danas, na vrhuncu svoje popularnosti clean eating podrazumeva isto, ali rast popularnosti ovog koncepta ishrane, kao i povezivanje s dijetom kao restriktivnim i kratkotrajnim konceptom, ovom su načinu ishrane doneli neko sasvim novo i iskrivljeno značenje.

Odjednom, iza clean eatinga nestao je onaj izvorni koncept i umesto njega našla se slika vitkog ljubitelja joge i zelenih sokova u kojima se nalazi isključivo sveže organsko povrće i voće.

Iako takav način ishrane ne možemo nazvati dijetom, upravo je to bio ključan faktor koji je Clean Eating doveo na vrhunac njegove popularnosti.

Neretko, nekoliko redova etikete otkriće prave sastojke i, bez obzira na etiketu organsko ili vegansko, ako veliku većinu proizvoda čini trendi verzija ulja i šećera, on je jednako dobar za vas koliko i sličan proizvod bez istih etiketa.

Organsko voće i povrće takođe su bili sve traženiji na policama prodavnica, iako smo zbog cene nerijetko birali jabuku ili salatu bez oznake 100% organsko. Uz etikete organsko, vegansko i bez glutena, iza koncepta čistog načina ishrane našla se i ona elitistička.

Iza izvornog clean eating koncepta nalazi se i više no dobra ideja o zdravoj i uravnoteženoj ishrani, satkanoj od zdravih i kvalitetnih namirnica. Kako se vratiti na početak i usvojiti takav način ishrane?

U nastavku vam donosimo 3 jednostavna saveta koji će biti odličan početak prema clean eating načinu ishrane i života:

1. Povrće, povrće, povrće. Pronađite način kako u svoju ishranu uključiti što više raznolikog povrća i brzo ćete početi da se osećate bolje i prestati da se zamarate sa različitih oznakama i etiketama. Iako clean eating ne podrazumeva da se svaki vaš obrok sastoji samo od povrća, obroci kreirani oko povrća učiniće da se vaša ishrana uravnoteži.

2. Prilikom odlaska u prodavnicu umesto clean, mislite transparentno kako bi izbegli kupovinu proizvoda poput slatkiša koji samo glumi energetsku pločicu. Iako nije sva upakovana i polugotova hrana loša, često se iza kartonske kutije nalaze iznenađujuće stvari zbog čega je čitanje etiketa vaš najbolji prijatelj.

3. Uživajte u hrani! Iako je cilj clean eatinga očistiti isharanu od prerađenih namirnica bez stvarne nutritivne vrednosti, i u ovom je načinu ishrane i života poželjno počastiti se komadom omiljene torte ili umesto salate večerati picu. Jer nije cilj uvek i svuda, tajna je ipak uvek – u ravnoteži.

lepotaizdravlje.rs
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter