Izvor:
07.03.2017 u 09:47
0

DOŽIVITE STOTU: Ako ovo jedete svakog dana, sprečićete preranu smrt!

Milioni preranih smrti mogu se sprečiti promenom ishrane, otkrili su naučnici! Evo šta treba da pojedete svakog dana kako biste sebi produžili život…

Milioni preranih smrti mogu se sprečiti promenom ishrane, otkrili su naučnici.

Za sprečavanje karcinoma i srčanog udara možemo mnogo da učinimo jednostavnim promenama ishrane.

ećina nas zna da bi valjalo uključiti i voće i povrće u svakodnevni jelovnik, ali kolike su minimalne količine ove zdrave hrane dnevno? I koje treba jesti?

Upravo su objavljeni rezultati analize čak 95 studija u kojima je bilo uključeno više od 2 miliona ljudi.

Predstavljamo vam precizan jelovnik Kraljevskoh koledža u Londonu!

Na niži rizik od karcinoma utiče ishrana u kojoj je zastupljeno zeleno povrće, žuto povrće i kupusnjače (kupus, brokoli, karfiol). Na niži rizik od srčanih oboljenja i udar utiče hrana u kojoj su zastupljene: jabuke, kruške, citrusi, salate, zeleno lisnato povrće (kao što je zelena salata) i kupusnjače.

U analizi rezultata brojnih studija, preciznije su upoređene količine povrća u ishrani. Pokazalo se da:

200 gr preporučenog voća i povrća dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 13 odsto, dok 800 grama smanjuje taj rizik za 28 odsto.

Takođe, 200 grama ovih namirnica smanjuje rizik od karcinoma za 4 odsto, a 800 grama za 13 odsto. I konačno, 200 grama nabrojanog voća i povrća smanjuje rizik od prerane smrti za 15 odsto, a 800 grama za 31 odsto.

U Velikoj Britaniji se već neko vreme vodi rasprava o tome da li je realistična preporuka Svetske zdravstvene organizacije da u ishranu uvrstimo 400 gr voća i povrća dnevno, a šta će tek biti sa količinom od 800 grama, ostaje da se vidi. Međutim, kako navodi član istraživačkog tima dr Dagfin Oun, snažno preporučuju upravo toliku meru!

Izvor: lepaisrecna.rs
Foto: Twitter/rberet

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter