Izvor:
08.03.2017 u 07:25
0

STOP RIZIKU OD TROVANJA: Evo koliko je tačno vremena potrebno hrani da se termički obradi!

Pripremljena, skuvana hrana treba da ostane vruća do serviranja, ili je možete brzo ohladiti i spremiti u pogodne posude, koje čuvaju i ne kvare svojstva namirnica.

Pravilnim kuvanjem ili pečenjem uništavate većinu bakterija koje mogu uzrokovati trovanje hranom.

Pripremljena, skuvana hrana treba da ostane vruća do serviranja, ili je možete brzo ohladiti i spremiti u pogodne posude, koje čuvaju i ne kvare svojstva namirnica.

Prilikom pripreme živine, svinjetine, mlevenog mesa, šnicli i kobasica, posebno je važno da osigurate da njihov središnji deo dostigne temperaturu od 70ºC na najmanje 2 minuta.

Najmanje vreme potrebno za prikladnu termičku obradu mesa jeste:

  • 60 stepeni C – 45 minuta
  • 65 stepeni C – 10 minuta
  • 70 stepeni C – 2 minuta
  • 75 stepeni C – 30 sekundi
  • 80 stepeni C – 6 sekundi

Nedovoljno kuvano meso ili perad mogu i dalje nositi štetne mikroorganizme. Zato je važno da proverite boju mesa u unutrašnjosti, da li su im sokovi nakon termičke obrade krvavi.

Izvor: lepaisrecna.rs
Foto: Twiiter/vitaminhorgos

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter