Izvor:
08.03.2017 u 07:58
0

Ako ste na strogoj dijeti poslušajte ove savete: EVO KOJE NAMIRNICE MOGU DA ZAMENE SO U HRANI!

Zdrave alternative za so: spisak začina koje rado koristite i koje ćete sad koristiti još više!

So je u poslednje vreme na lošem glasu, posebno zbog prevelike zastupljenosti u gotovoj kupovnoj hrani. Kako bismo barem donekle regulisali unos soli, preporučuje se zamena ovog sastojka zdravijim alternativama.

Naime, natrijum – glavni element soli nalazimo i u biljkama, odnosno začinima koji u tom pogledu mogu u potpunosti zameniti so u jelima.

1. Cimet

Jedan od najstarijih začina, koji se u našoj kuhinji koristi isključivo u pripremi poslastica, inače ima mnogo veću primenu. Cimet je, naime, odlična alternativa za so, a regulisanje nivoa šećera u krvi i sposobnost snižavanja holesterola su njegove osnovne prednosti.

Iako je intenzivnog mirisa, koji ne možemo zamisliti u glavnim obrocima, cimet se iznenađujuće dobro snalazi u pikantnim jelima, tako će, na primer, malo cimeta u meksičkim jelima s pasuljem dati posebnu notu ukusu, a ovaj začin u kombinaciji sa karijem će obogatiti svako jelo s piletinom.

2. Kardamom

Začin koji u našoj kuhinji postaje sve zastupljeniji, kardamom, smatra se članom porodice đumbira. Njegov ukus je delikatan i aromatičan, no pri prvom dodiru s nepcima oseća se slankasta nota pa ne čudi njegova prisutnost u jelima umesto soli. Kako biste dobili intenzivniji ukus kardamoma u jelima, potrebno je malo propržiti semenke.

3. Čili papričica

Topao i papren ukus, nota je koju na nepcima ostavlja čili papričica koja, zahvaljujući lekovitim svojstvima, zaslužuje postati omiljen sastojak svih jela na kašiku u kojima najbolje balansira ukuse. Intenzivan ukus će u potpunosti umanjiti potrebu soli u hrani, osim u kuvanoj i u svežoj poput sendviča i salata.

4. Semenke suncokreta

Samo 50 grama ovog ploda zadovoljava dnevne potrebe za vitaminima E i B1, a samo 100 grama semenki zadovoljava dnevne potrebe organizma za manganom, bakrom, magnezijumom, natrijumom, fosforom i vitaminom B6. Slankast i pomalo gorak ukus semenkama daje natrijum zbog čega se mlevene semenke dodaju u jela umjesto soli. Najbolje ih je dodati u gotovo jelo.

5. Beli luk

Beli luk je izvrsna zamena za so, posebno onaj osušeni u prahu, mnogi ga koriste uz ribu i testeninu, gde poboljšava ukus namirnice. Njegova mnogobrojna lekovita svojstva su glavni razlog za veću primenu u kuhinji, a ako izostavite so u jelu i dodate samo beli luk, osetićete jednak učinak slankaste note kao i kod omiljenog začina.

6. Bosiljak

Zeleni listovi bosiljka obiluju eteričnim uljima, koji između niza komponenti sadrže i natrijum, pa je bosiljak izvrsna zamena za so. Kako bi se sačuvala hranljiva ulja iz lišća, potrebno ih je dodati na samom kraju pripreme jela. Pored kuvanih jela, bosiljak izvrsno funkcioniše i sa povrćem, testeninom i salatama gde njegova slankasta nota posebno dolazi do izražaja.

7. Sok od limuna

Salata bez zrnca soli, ali uz obilje limunovog soka u potpunosti će zameniti omiljeni začin. Osim toga, limun je poznat kao prirodni konzervans i kao takav je odlična zamena za so.

Izvor: Zadovoljna.hr, lepaisrecna.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter