Izvor:
15.03.2017 u 02:00
0

SAVETI ZA DOBRU KUPOVINU: Evo kako da prepoznate pokvareno meso u prodavnici!

Nažalost, danas je teško biti siguran u činjenicu da samo zato što se meso nalazi na policama samoposluge ili mesare pa je na taj način prošlo "zakonske propise", da je ono ujedno i sveže, odnosno da nije pokvareno.

Kontrole kvalitete jesu redovne, ali nisu detaljne pa postoji puno "crnih rupa" u regulativama koje često omogućavaju da se staro meso iz uvoza bez problema plasira na tržište, a da se to ne smatra obmanjivanjem kupaca.

Kako da prepoznate da li je meso sveže:

Prvi korak je da pogledate deklaraciju na mesu, ako se ona na njoj nalazi (u prodavnicama je obavezna za razliku od mesara). Svakako je sigurnije uzeti meso domaće proizvodnje, koje je neretko skuplje, ali s dobrim razlogom – manje su šanse da je staro.

Kontrola boje i mirisa

Ovo je osnovni test koji može otkriti da li je meso pokvareno, bez obzira na rok trajanja koji nije prošao. Na umu treba imati normalne boje mesa – meso peradi ima od plavičasto bele do žućkaste boje. U savršenim uslovima, svinjetina treba da ima roze-sivkastu boju. Kod pregledanja piletine obratite pažnju na delove oko kostiju – oni ne smeju biti tamniji, a grudna kost bi trebala da bude savitljiva.

Izvor:Espreso.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter