Izvor:
19.03.2017 u 03:26
0

KRASTAVAC DIJETA: I do 7 kilograma manje za dve nedelje!

Tokom ove dijete, koja se zasniva na salati od krastavca, možete da jedete koliko god želite i kada god osetite glad.Krastavac dijeta je idealna za one koji ne žele da razmišljaju o tome šta će da jedu dok su na dijeti jer je plan ishrane zaista jednostavan.

Krastavac dijeta je plan ishrane u koji je uključeno samo nekoliko sastojaka, a može da traje od 10 do 14 dana. Produžena varijanta ove dijete, koja traje 14 dana, daje zadivljujuće rezultate, što, naravno, zavisi od stepena fizičke aktivnosti. Kao što smo rekli, dijeta se zasniva na salati od krastavca koju možete da jedete koliko god želite.

Izuzetno je korisna i ne morate da brinete da li će vašem organizmu nedostajati nešto u ovom periodu.

Pored krastavaca, ova dijeta dozvoljava i sledeće sastojke:

  • 2 barena jajeta ili 150g tune bez ulja ili 150g pilećih prsa
  • 2 velika kuvana krompira ili 3 kriške integralnog hleba
  • 500g organskog voća

Što se tečnosti tiče, dok traje dijeta sa krastavcima možete da pijete običnu vodu, čaj pa čak i kafu, bez šećera, naravno. Bezalkoholna pića, alkohol i slatkiši su strogo zabranjeni.

Krastavac dijeta jelovnik:

  • Doručak – 2 tvrdo kuvana jajeta + činija salate od krastavca
  • Užina – 5 šljiva ili 1 velika jabuka ili breskva… ili bilo koje sezonsko voće ( ne prelazite količinu od 200g)
  • Ručak – tost od integralnog hleba + činija salate od krastavca
  • Užina – šejk od krastavca (ili nekoliko svežih krastavaca)
  • Večera – voće po izboru, najviše 300g

Ako vam jelovnik izgleda oskudno ne brinite.Kao što smo pomenuli iznad dok traje krastavac dijeta možete jesti neograničene količine svežih krastavaca u bilo koje doba dana.

Šejk od krastavca

U blender ubacite 1 opran krastavac (neoljušten), pregršt spanaća i 1 zelenu jabuku. Ako želite, možete da dodate i malo svežeg đumbira. Takođe, dodajte malo oraha ili badema po vrhu. Pijte dok je svež jer će usled stajanja izgubiti korisne hranljive materije. Ovaj šejk će obezbediti organizmu vitamine i minerale, posebno vitamine A i K. On je bogat i vlaknima, magnezijumom, gvožđem, vitaminima C, E i B, kao i kalcijumom i kalijumom. U ovom osvežavajućem napitku se nalaze brojni korisni sastojci koji su potrebni našem organizmu.

Ako ne želite da pripremate ovaj šejk ne brinite, krastavac dijeta se može sprovoditi i bez njega, samo pojedite 2-3 sveža krastavca umesto njega.

Kako se pravi salata od krastavca za ovu dijetu

Ova salata se priprema brzo i veoma lako. Potrebno vam je 400g krastavaca, 2dl pavlake, a možete da dodate i malo belog luka, ako želite, što će biti nešto slično tzatziki salati.

Priprema:

Oljuštite krastavac i isecite ga na tanke kolutiće. Posolite i pomešajte sa pavlakom. Dodajte malo belog luka, po želji, i salata je gotova.

I pored toga što je krastavac dijeta jednostavna, morate da vodite računa o kvalitetu sastojaka. Pokušajte da koristite sveže i organsko voće i povrće.

Umerena fizička aktivnost je važna tokom bilo koje dijete, zato će vam nešto kao što je šetnja u trajanju od pola sata, pomoći da još više smanjite telesnu težinu.Dijeta sa krastavcima će dati još bolje rezultate ako svakog dana prošetate ili vežbate pola sata.

Krastavac za mršavljenje

Krastavci su poznati kao namirnica koja hidrira organizam i kao izvor mnogih vitamina i minerala. Krastavce najvećim delom čini voda, tako da im je sadržaj kalorija vrlo nizak.

Krastavci pripadaju istoj porodici biljaka kao i lubenice i tikva i zapravo se smatraju voćem, a ne povrćem. Pošto su krastavci siromašni kalorijama, a bogati hranljivim sastojcima, dobri su za mršavljenje.

Ishrana bogata voćem i povrćem je veoma zdrava i može doprineti zdravom gubitku suvišnih kilograma.

Siromašni kalorijama, bogati nutrijentima

Oko 100 grama krastavaca, ili jedna šolja, ima samo 15 kalorija i nimalo masnoća. U ovoj količini krastavaca se nalazi i manje od jednog grama vlakana, oko 150 mg kalijuma i minerali u tragovima – kalcijum, gvožđe, magnezijum, cink, vitamini C, E i 16 mikrograma vitamina K.Krastavac dijeta se zbog ovoga zasniva na niskokokaloričnosti glavne namirnice koja zbog ove osobine može da se jede u gotovo neograničenim količinama bez posledica po mršavljenje.

Ishrana niskokaloričnom hranom je svakako dobra za mršavljenje. Hrana koja ima malo kalorija, a mnogo vode – kao što su krastavci – će vam pomoći da se duže osećate sitim nakon jela.

Mnogo voća i povrća u ishrani će vam pomoći da smanjite unos kalorija, posebno ako jedete voće i povrće umesto visokokalorične hrane.

Krastavci i pesticidi

Dijeta sa krastavcima zahteva od vas da jedete velike količine ovog povrća ali spisku namirnica najzagađenijih pesticidima, krastavac se nalazi na visokom mestu. Ova lista je načinjena kao vodič za ljude koji žele da se informišu i odaberu namirnica koje su manje prskane pesticidima. Ako želite da jedete povrće sa što manje ostataka pesticida, najbolje je jesti organsku hranu.

Da li to znači da treba izbegavati krastavce? Nikako. Ako možete da priuštite kupovinu organski uzgajanog povrća, kupujte ovakve krastavce. Ako niste za tu opciju, samo što bolje oljuštite krastavac pre jela.

Krastavci su zdravi za srce

Neka istraživanja govore u prilog tome da ishrana bogata povrćem može na duge staze biti odlična prevencija kardiovaskularnih oboljenja. Ishrana bogata povrćem, kao što su okinavska i mediteranska, se povezuje sa dužim životnim vekom i manjim rizikom od srčanih bolesti. Razlozi za to su mnogobrojni: ovakvi načini ishrane se baziraju na namirnicama koje su bogat izvor antioksidanasa i nutrijenata, a podrazumevaju i aktivan način života.

Pošto ovakva ishrana podrazumeva mnogo povrća, to znači i da se u organizam preko povrća unosi mnogo nitrata. Povrće je bogat izvor nitrata, koji se u krvi pretvaraju u azotsuboksid. Azotsuboksid pomaže u širenju krvnih sudova, što je važno za srčano zdravlje i snižavanje krvnog pritiska.

Povrće, uključujući krastavce, je bogat izvor kalijuma, magnezijuma i kalcijuma, što je takođe dobro za srce.

Zato ishrana krastavcima i povrćem dosta pomaže u gubitku kilograma, a istovremeno štiti kardiovaskularni sistem od oboljenja.

Hidratacija

Još jedna važna stvar kad su u pitanju krastavci je to što su bogati vodom. Jedenje krastavaca će vam dosta pomoći u hidriranju organizma. Pošto oko 95% krastavaca čini voda, ako ih jedete kada vam je vrućina i žedni ste, hidriraćete organizam isto kao da ste popili i čašu vode.

Unos dovoljne količine vode je važan iz više razloga, a jedan od njih je i to što podstičete mršavljenje. Ako pokušavate da smršate, a često dehidrirate, možda ćete jesti više jer vaš mozak šalje signale da je organizmu potrebna tečnost.

Ako volite da neprestano nešto grickate, okrenite se krastavcima i sličnim namirnicama bogatim vodom kako biste poboljšali unos vode.

Zdravlje kostiju

Poput lisnatnog povrća, krastavci su bogati vitaminom K. Sprovedeno je nekoliko istraživanja na ovu temu i sva su pokazala da postoji jaka veza između unosa vitamina K i zdravih kostiju.

Ta istraživanja su pokazala da kada unosimo malo vitamina K povećan je rizik od slabljenja koštane srži i preloma. Zato je važno uzimati dovoljno vitamina K kako bi se kosti zaštitile.

U krastavcima ima i kalcijuma u tragovima. Ako jedete najmanje jednu šolju krastavaca dnevno, poboljšaćete unos vitamina K i kalcijuma, što je važno za jake kosti.

Kreativni načini za pripremu krastavaca

Koji su najbolji načini da ubacite u ishranu više krastavaca? Grickanje narezanih krastavaca umesto užine je uvek dobar izbor, a ako vam ovo dosadi, postoji još dosta načina da u ishranu ubacite što više krastavaca.

Krastavce isečene na kolutove možete ubaciti u bilo koje piće, čak i u vodu, kako bi piće imalo bolji ukus i više hranljivih sastojaka.

Još jedan način jeste iseći krastavce na deblje kolutove i jedete ih sa nekim umakom. Krastavce možete ubacivati i u šejkove kako bi im dodao hrskavost i osvežavajuć ukus. I naravno, su su uvek klasične salate i sendviči.

Zaključak

Krastavci mogu dosta pomoći pri mršavljenju jer su, kao i uglavnom svo ostalo voće i povrće, siromašni kalorijam, a bogati vodom i hranljivim sastojcima. Mnoga istraživanja su pokazala da je izuzetno zdravo hraniti se pretežno voćem i povrćem zbog srčanog zdravlja.

Krastavci su odličan izvor vitamina K, koji je od velike važnosti za zdravlje kostiju. Naučno je potvrđeno da ishrana siromašna vitaminom K povećava rizik od krtih kostiju i preloma.

Izvor: dijetaplus.com
Foto: Twitter/rtvbn1

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter