Izvor:
23.05.2016 u 00:56
0

ZA VITKU LINIJU: Jedite čokoladnu tortu za doručak

Ukoliko jedete čokoladnu tortu kao deo kompletnog doručka to će vam pomoći da izgubite kilograme, kažu naučnici.

Možda vam ovo zvuči kao previše dobro da bi bilo istinito ali novo istraživanje kaže da desert – uz tradicionalni doručak – sagoreva kilograme.

Jutro je najbolje vreme za konzumiranje slatkiša jer metabolizam tela je tada najaktivniji – a u ostatku dana telo ima vremena da sagori kalorije – pokazuje nova studija.

Kada jedete kolače ili tortu u sklopu doručka koji uključuje proteine i ugljene hidrate to vam pomaže da vam se zaustavi želja za jedenjem slatkiša kasnije.

Istraživači su podelili 193 klinički gojazne osobe, bez dijabetesa, u dve grupe. Odrasli u jednoj grupi su konzumirali nisko-kaloričnu hranu – 300 kalorija za doručak a u oni u drugoj grupi su konzumirali balansiran doručak od oko 600 kalorija uključujući i čokoladnu tortu.

U 32. nedelji studije ljudi u obe grupe su izgubili otprilike oko 3 kilograma. Ali na kraju studije ispostavilo se da su oni iz prve grupe počeli da dobijaju kilograme, dok su oni koji su jeli čokoladnu tortu izgubili još po 3 kilograma.

Bitno je naglasiti da su svi, iz obe grupe, unosili jednak broj kalorija tokom ostatka dana i da su jeli istu hranu, tako da se jedino doručak razlikovao.

Studija je pokazala da su osobe koje su za doručak jele nisko-kalorični obrok bez čokoladne torte, kasnije tokom dana osećale jaku potrebu za slatkišima, toliko da su čak i varali i jeli slatkiše iako je to po dogovoru sa stručnjacima na početku eksperimenta bilo zabranjeno.

Kvalitetan i jak obrok ujutru daje energiju za kasnije poslove preko dana, pomaže u funkcionisanju mozga i ubrzava metabolizam, što je ključno za mršavljenje i održavanje telesne težine – objašnjava prof.doktor Danijela Jakubovic sa Tel Aviv Univerziteta, u okviru kojeg je istraživanje i sprovedeno.

Bitno je da se uravnoteženo jede tokom celog dana i da se takav način ishrane usvoji za ceo život.

Jak, kvalitetan doručak sa čokoladnom tortom kao desertom pa onda kako dan odmiče smanjujte svoje obroke i naravno znajte da vam je ona torta od jutros dovoljna za ceo dan.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter