Izvor:
10.04.2017 u 08:27
0

MIT ILI ISTINA: Da li hrana koja je na podu duže od 5 sekundi sme da se jede?

Koliko često podignete komadić hrane sa poda, malo dunete i stavite u usta? Ako mislite da tako “čeličite” svoj organizam, niste baš u pravu.

Hrana sme biti na podu svega pet sekundi!

Stručnjaci iz oblasti medicine i mikrobiologije su obavili ispitivanje koliko dugo hrana sme “ležati” na podu, a da na njoj ne počnu da se razvijaju bakterije. Istraživači su bacali različitu hranu na pod i merili vreme koje je prošlo pre nego što su je podigli. Sledeća faza ispitivanja se bazirala na mikroskopskom posmatranju komada hrane da bi se videlo šta se događa, prenosi 24 sata.

Hrana koja je ispitivana je hleb, testenine, suva hrana… A podloge na kojima je ležala su različite i to tepih, laminat, pločice…

Naučnici su svaki komad hrane, na svakoj pojedinačnoj podlozi, ostavili od 3-30 sekundi pa testirali ima li na njima opasnih bakterija, kao što su ešerihija koli i stafilokoka.

Zaključili su na kraju da je sva hrana sigurna koja na podu nije provela duže od pet sekundi. Najmanje bakterija je bilo na hrani podignutoj s tepiha. Takođe, na vlažnoj hrani će bakterije brže da se razmnožavaju, a na suvoj, nebitno da li slatkoi ili slanoj, najsporije.

Mnogi ljudi ne žele da pojedu bilo šta s poda, možda više jer su gadljivi, nego što se boje opasnih bakterija, pa oni nisu ugroženi. Međutim, ako niste među njima, pripazite na vreme koje je hrana koju ispustite bila na podu.

Izvor:Telegraf.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter