Izvor:
26.06.2017 u 16:04
0

OŠTEĆUJU ŽELUDAC: Ove namirnice nikada ne uzimajte na prazan stomak!

Kod zdravog želuca umerene količine hrane ne bi trebale da prouzrokuju tegobe.

Izbor namirnica koje možete da jedete i da vas drže sitim do ručka, kao i one koje ublažavaju nivo kiseline u želucu, može bitno uticati na to kako ćete se nositi sa svakodnevnim obavezama.

Međutim, ne reagujemo svina istoi način.

Zdrav i oštećen želudac reaguju drukčije na istu hranu. Kod zdravog želuca umerene količine hrane ne bi trebalo da prouzrokuju tegobe.

Međutim, ako se pretera u količini, posebno one hrane koju smatramo nezdravom, može doći do oštećenja sluznice želuca.

Među namirnicama koje ne bi trebalo konzumirati na prazan želudac je i jogurt.

Jogurt na prazan želudac pojačava stvaranje kiseline i na taj način se umanjuju sve prednosti dobrih bakterija u jogurtu.

Međutim, postoje vrste jogurta koje mogu biti korisne, kao što je grčki jogurtom ili onaj koji sadrži probiotičke bakterije, koje su vrlo korisne za probavu.

Ovo su namirnice koje možete i koje ne bi trebalo da jedete na prazan želudac:

Loše namirnice

Rafinisani šećeri

Ako jedete previše šećera na prazan želudac, telo neće moći da proizvede dovoljno insulina za kratak period tako da će se nivo šećera podići.

Osim toga, šećer podstiče izlučivanje želudačne kiseline i ne pogoduje zdravlju sluznice. Ne bi trebalo jesti slatka peciva, keks i kolače na prazan želudac.

Testa

Izbegavajte na prazan želudac namirnice koje sadrže kvasac jer mogu iritirati želudac i izazvati nadutost. Kafa ili čaj na prazan želudac takođe mogu da naprave problem i dovedu do mučnine.

Citrusi

Agrumi mogu da stvore probleme kod osoba sa oštećenom sluznicom jednjaka, pa ih nije dobro konzumirati na prazan želudac. Sveži sok od limuna ili pomorandže pijte na kraju obroka.

Povrće

Izbegavajte sirovo, prženo, pečeno ili ukiseljeno povrće na prazan želudac jer također može da ošteti sluznicu želuca i dovede do stanja poznatog kao gastritis.

Gazirana pića

Gazirana pića na prazan želudac mogu da smanje dotok krvi u želudac i da oštete sluznicu. Većina gaziranih napitaka sadrži kofein i veliku količinu šećera, koji udruženo izazivaju pojačano lučenje želudačne kiseline.

Gazirana pića sadrže i visoke količine šećera.

Dobre namirnice

Jaja

Jaja za doručak smanjuju ukupan unos kalorija tokom dana. Jednostavno, duže vas drže sitima, pa nećete imati potrebu za grickalicama. Za zdravlje želuca najbolje je odabrati meko kuvana jaja.

Zobena kaša

Zobena kaša će formirati zaštitni sloj u želucu i tako zaštititi njegove zidove od kiseline. Kaša podstiče probavu zahvaljujući vlakanima što je ujutro vrlo korisno.

Med

Med poboljšava probavu i jača imunitet, međutim nemojte ga jesti baš na potpuno prazan želudac.

Maslac od kikirikija ili badema

Ako ne jedete jaja ili mlečne proizvode, dan možete početi alternativnim izvorima proteina: maslacem od kikirikija ili badema. On je odličan izvor energije.

Orasi
Najbolje ih je jesti iseckane u zobenoj kaši. Oni utiču na normalizaciju nivoa pH vrednosti u želucu.

Izvor: telegraf.rs
Foto: Twitter/coffee_n_mtns

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter