Izvor:
24.07.2017 u 13:26
0

GINEKOLOZI PREPORUČUJU:Kako trudnice da se hrane tokom visokih temperatura!

Količina i kvalitet namirnica koje unosi trudnica je često pitanje u svakodnevnoj komunikaciji sa njima. Prva tri meseca su specifična jer postoje brojni simptomi od strane gastrointestinalnog trakta kao što se mučnina, povraćanje, pojačano lučenje pljuvačke, želja ili gađenje prema određenim namirnicama.

Zadnjih nedelja trudnoće veličina materice potiskuje trbušne organe i tada se mogu ponovo javiti simptomi pretežno gorušica.

Preporuka je da trudnica sme ukupno dobiti 9-15 kg tokom trudnoće a to se može postići pravilnim unosom namirnica. Unos tečnosti bi trebao da se kreće oko 1,5-2 litre ,poželjno je da namernice budu prevashodno belančevine i ,,zeleno i crveno,, voće i povrće. Ove preopruke se odnose na redovne i na visoko rizične trudnoće. Ako je trudnoća u kategoriji rizičnih, svakako je potrebno dodatno obratiti pažnju, ali i u redovnim okonostima, leto je vreme kada treba da budete posebno pažljivi.

Visoke temperature povremeno smanjuju i apetit a obroci bi trebali da budu laki, češći ,da sadrže raznovrsne namirnice uz adekvatan balans tečnosti i elektrolita. Predlaže se konzumiranje čorbi od sezonskog povrća (sobne temperature), voće, meso bareno ili grilovano, a trebalo bi izbegavati pržena, začinjena, teška i masna jela. Što se napitaka tiče, ograničite kafu i čaj, jer povećavaju izlučivanje tečnosti.

Najbolji izbor su obična voda, mineralna negazirana voda, limunada i ceđeni agrumi. Prilikom konzumiranja mleka i mlečnih proizvoda voditi računa o načinu skladišćenja i kupovine istih jer se u letnjim mesecima,na visokim temperaturama mogu razmnožiti bakterije, koje kod trudnica mogu izazvati trovanje, skopčano sa većim gubitkom tečnosti,što dodatno ugrožava zdravlje trudnice.

izvor/stiklaipatika

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter