Izvor:
24.07.2017 u 15:39
0

IMATE LOŠU PROBAVU? Ove namirnice će vam pomoći da je se rešite!

Povremno, svima može da se dogodi da imaju zatvor. Do ove neprijatne pojave može doći usled niza različitih razloga, ali dobra vest je da za kvalitetniju probavu možemo učiniti nešto i sami. Prevenstveno promenom navika u ishrani.

Redovno pražnjenje creva važna je za celokupno zdravlje, a njegov njegov nedostatak može uzrokovati ili ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme.

Najčešći problem kod poremećaja u varenju je opstipacija, odnosno zatvor. Sama po sebi nije bolest, već stanje, toliko uobičajeno da se procenjuje da gotovo svaka treća osoba pati od zatvora.

Da bi se omogućili lakše pražnjenje organizma potrebno je da povećate količinu namirnica bogatih vlaknima. Na rad creva utiče i unos voća i povrća.

VOĆE

– Najčešći uzrozi zatvora su bezazleni, pa je najbolji način da pokušate da rešite problem je da povećate unos voća i čajeva. Voće možete unositi i pasirano i to kombinaciju nekoliko različitih voćki, ali važno je da sadrži pulpu. Tako možete naprimer narendati jabuku, banana je dobar izbor zbog velike količine kalijuma koje sadrži, ali i svo sezonsko voće – kaže Radmila Šehić, lekar ambulante za odrasle Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Jabuke

Jabuke sarže 2,4 g vlakana i vitamine A, C, E, K, B6, B12, kao i fosfor, magnezijum i selen.

Šljive

U 100 gr šljiva ima čak 87 grama vode i 11 grama ugljenih hidrata, dok preostali deo sadrži vlakna i belančevine. Od vitamina šljive imaju najviše C i E, betakarotena i folne kiseline.

Banane

Sadrže mnogo vitamina i minerala, poput fosfora, mangana, magnezijuma, kalijuma, vitamin A, B6, folnu kiselinu i vitamina C, a izuzetno su bogate vlaknima.

POVRĆE

– Jesen je vreme za kupus koji je odličan diuretik, a izuzetno je bogat vlaknima, zbog čega povoljno deluje na pražnjenje creva. Takođe, tu su i pasulj i grašak, povrće koje sadrži celulozu i celu opnu – kaže doktorka Šehić.

Kupus

Kupus sadrži malo kalorija (24 kcal/100 g) i 92,52% vode; 1,21% belančevina; 0,18% masti i 2,3% dijetetskih vlakana. Najviše su zastupljeni: vitamin C (42 mg/100 g) i beta-karoten (provitamin vitamina A), a zatim slede minerali: kalijum, gvožđe, magnezijum, sumpor i bakar.

Brokoli

Odličan antioksidans, izuzetno bogat vitaminima A, C i E koji usporavaju oštećenja ćelija izazvanih slobodnim radikalima. Sadrži dvostruko više vitamina C nego pomorandža. Brokoli je bogat vlaknima koja povoljno deluju na varenje.

Grašak

Grašak je povrće sa bogatom hranljivom vrednošću. U 100 grama sadrži 81 kcal/339 кЈ, 14,46% ugljenih hidrata i vlakana oblika galaktana, glukorozne kiseline, fruktoze i drugih jedinjenja. Uz proteine i ugljene hidrate, treba pomenuti i masti i lecitin, koji su prilično važni za nervni sistem. Plod graška je odličan izvor vitamina C, oko 50% preporučenog dnevnog unosa.

Važno je i da unostite dovoljne količine tečnosti. Najčešća preporuka je da to bude šest do osam čaša vode dnevno, ali i sa vodom treba biti oprezan.

Izvor/Žena

Foto/Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter